Bocuse d’Or Europe – povratak Hrvatske na najveću svjetsku gastro pozornicu

Kategorija vijesti
10. i 11. svibnja, Budimpešta je bila domaćin najprestižnijeg svjetskog kuharskog natjecanja, Bocuse d’Or. U sklopu gastro sajma Sirha, pred 4 tisuće strastvenih navijača uživo te desecima tisuća drugih koji su pratili prijenos na malim ekrenima, zadarski kuhar Tomislav Karamarko i njegov pomoćnik Klaudio Mrkić imali su čast i odgovornost predstavljati Hrvatsku. U natjecanju je sudjelovalo 20 europskih zemalja od kojih se 11 plasiralo u veliko finale koje će se održati u Francuskoj slijedeće godine.

Tomislav Karamarko nagrađivani je hrvatski kuhar, pobjednik državnog kuharskog prvenstva, dobitnik nagrade Hrvatske turističke zajednice za najboljeg kuhara godine, pobjednik Cro Top 10 natjecanja i osvajač prve hrvatske srebrne medalje u ekipnom natjecanju na Svjetskom kulinarskom kupu, no najveći ispit karijere imao je u Budimpešti koja je ovih dana bila u fokusu svih svjetskih kuhara i gastro ljubitelja. Hrvatski predstavnici pripremili su jela baš onako kako su i mjesecima uvježbavali, mirno, staloženo, bez zakašnjenja te zadovoljni svojim radom prezentirali su ih elitnom društvu sudaca. Iako je izostao plasman u veliko finale, Tomislav je zadovoljan kako se Hrvatska predstavila na ovoj najvećoj svjetskoj gastronomskoj pozornici jer je i sam poziv na ovo prestižno natjecanje ogroman uspijeh i veliko priznanje hrvatskom kulinarstvu. Uoči dodjele nagrada, hrvatski su predstavnici pozvani da se pred krcatim tribinama i pred 500 akreditiranih novinara obrate svima sa nekoliko riječi kao nova članica Bocuse d’Or obitelji. Iako naviknut na veliku scenu, Tomislav Karamarko nije mogao sakriti svoje oduševljenje samim natjecanjem i perfektnom organizacijom te se zahvalio na ukazanoj prilici. Samim odlaskom na natjecanje, Tomislav i Hrvatski kuharski savez dodali su još jednu zvjezdicu na hrvatsko kulinarstvo na svjetskoj gastronomskoj sceni.
Pomalo iznenađujuće, pobjedu je odnio domaćin Mađarska i njihov kuhar Tamas Szell kojemu je ovo bio četvrti nastup, dok su drugo i trećeplasirane bile neprikosnovena Norveška i Švedska. U veliko finale prošle su još i Francuska, Island, Finska, Nizozemska, Švicarska, Belgija, Danska i Estonija uz pobjednike ostalih kontinentalnih natjecanja iz Amerike, Azije i Australije.

Teme natjecanja su bile poznate tek nekoliko mjeseci koje je Tomislav iskoristio kako bi se maksimalno pripremio. Kuhari su imali zadatak za 5 sati i 35 minuta, bez predpripreme namirnica, pripremiti mesnu platu od buta mađarske srne za 14 osoba te isti broj ribljeg jela od kečige u kojeg se morao ukomponirati i tajni sastojak koji je  otkriven te večer prije natjecanja. Sa hrvatskim natjecateljima su putovali i predstavnici Hrvatskog kuharskog saveza Aleksandar Aki Vucković i Marinko Jurešić koji je sudjelovao u ocjenjivanju svih mesnih jela.

Kriteriji Bocuse d’Or-a su vrlo strogi i detaljni te su propzicije natjecanja ispisane na 80 stranica tehničkog dokumenta. Da bi kuhar pobijedio na natjecanju mora paziti na svaki pa i najmanji detalj prilikom pripreme ali i u konačnici, pripremljenom jelu. Suci su pazili na svaku sitnicu, od pripreme radne površine, osobne prezentacije kuhara, organizacijskih sposobnosti, higijenskih navika, iskoristivosti namirnica do načina pripreme i raznolikosti tehničkih vještina. A tek onda se gledao gotov tanjur i pripremljeno jelo te ocijenjivala vizualna privlačnost, kompozicija, koloristika, čistoća rada, ujednačenost svih tanjura, a zatim i sklad okusa, temperatura, tekstura, nutricionizam, pravilan omjer sastojaka itd. Svaki potez kuhara je bio pod povećalom, bez prava na pogrešku, gdje prvog i zadnjeg dijele samo nijanse.

Poveznica do cijele galerije

Galerija slika

Podijeli