Bocuse d'Or je najprestižnije individualno svjetsko kulinarsko natjecanje s tradicijom dugom 32 godine. Njen utemeljitelj, Paul Bocuse, proglašen je za najboljeg kuhara 20 stoljeća. Najistaknutiji francuski i svjetski kuhar svojim je radom obilježio 20. stoljeće. Kreirao je natjecanje Bocuse d'Or s ciljem isticanja talenta i izvrsnosti kuhara pojedinaca. Prije sudjelovanja u finalu koje se svake dvije godine održava u Lyonu, sudionici moraju proći kvalifikacije putem kontinentalnih selekcijskih natjecanja - Bocuse d'Or Europe, Bocuse d'Or Asia Pacific i Bocuse d'Or America Bocuse d'Or Africa.
Hrvatska se sa svojim predstavnicima redovito predstavlja na Bocuse d'Or Europe te ulaže značajna sredstva i trud ne bi li stvorila uvjete za kvalifikaciju u veliko finale na koje se izuzetno teško plasirati. O značaju Bocuse d'Or-a govore i sljedeći podaci:
Broj zemalja koje su sudjelovale na posljednjem natjecanju – 48
Broj gledatelja Europskih kvalifikacija (uživo) – preko 5.000
Broj posjetitelja finala u Lyonu i pratećeg gastro sajma – preko 225000
Broj gledatelja koji prate natjecanje preko live streama- preko 100000