Savez

Sekcija za humanitarne aktivnosti u Društvu distrofičara Varaždin

U srijedu, 08 lipnja organizirana je prva u nizu, kulinarska radionica za članove Društva distrofičara. Ovoga puta su Damir Crleni i Erich Glavica kroz interaktivnu radionicu pokazali kako se pravilno izrađuje poznati Varaždinski klipič te su uz pomoć okupljenih pripremali i Zagorsku krumpir juhu.  Članovi su oduševljeno slušali naše kuhare i njihove mnogobrojne savjete koje će koristiti u svakodnevnom životu kod pripreme jela za sebe i svoje bližnje. „Ovakva druženja su stvarno posebna i ostat će nam dugo u srcu. Nadamo se da će naše savjete i primjenjivati u pripremi hrane u budućnosti.

HRVATSKA DELEGACIJA NA SVJETSKOM KUHARSKOM KONGRESU U ABU DHABIJU

Njima se pridružio i Erich Glavica, predsjednik za humanitarne aktivnosti u HKS-u koji je prisustvovao sastancima ogranka „World Chefs Without Borders“. Oni su 2020. godine organizirali 2. globalni event pod nazivom „Društvena odgovornost kuhara” za Siem Reap, Kambodža. Radi se o projektu koji ima za cilj potaknuti kuhare na društvenu odgovornost, podižući svijest o tome kako kuhari mogu doprinijeti boljitku zajednice. Nositelji cijelog projekta su 100 volonterskih kuhara zemalja članica Svjetskih kuhara bez granica.

Natječaj za domaćinstvo natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa u 2022-2023. godini

OSNOVNE INFORMACIJE:

HKK 2022-2023 je šesnaesto po redu izdanje Hrvatskog kuharskog kupa te se po prvi puta odvija kroz kvalifikacijska natjecanja i finale.

HKK 2022-2023. održava se u 4 grada diljem Hrvatske, po jedan iz svake regije te po mogućnosti u predviđenom vremenskom razdoblju:

 

1. Dalmacija, listopad 2023.

Legendarni slovenski kuhar Jožef Oseli postao prvi inozemni član Hrvatske kulinarske akademije

Na predstavljanju i promociji autobiografije Jožefa Oselija pod nazivom „Uresničil sam sanje“, počasti, odnosno diplomu i medalju Akademije, predali su mu predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni zajedno s predsjednikom za humanitarne aktivnosti Saveza Erichom Glavicom i predsjednikom Udruge kuhara Varaždinske županije Bojanom Bohorčom. Događanje je pratio i dobrotvorni koncert više glazbenika za udrugu „Sožitje“. 

Prijavite se na Svjetski kongres kuhara u Abu Dabi-u

Worldchefs Congress & Expo privlači tisuće delegata sa svih pet kontinenata da se umreže i prošire svoje profesionalne veze. 4-dnevni događaj sastoji se od opsežnog obrazovnog programa, prestižnog kulinarskog natjecanja Global Chefs Challenge, trgovačke izložbe i brojnih industrijskih događaja i aktivnosti, kao što su sastanci predsjednika država i kontinentalnih direktora.

Erich Glavica kandidat za kontinentalnog direktora za Južnu Europu

Na posljednjoj sjednici Skupštine Hrvatskog kuharskog saveza, jednoglasno i uz punu potporu delegata, potvrđena je odluka Upravnog odbora o kandidaturi istaknutog člana Hrvatskog kuharskog saveza, i predsjednika sekcije za humanitarne aktivnosti, Erich Glavica za kontinentalnog direktora za Južnu Europu.

Učinkovitost i zadovoljstvo u pripremi hrane – kada upotrijebiti japanski, a kada njemački nož

I Njemačka i Japan stoljećima su poznati u svijetu po vještini izrade noževa. O kolikom naslijeđenom kovačkom iskustvu se radi, možda najbolje govori podatak da je proizvodnja japanskih katana počela u 8. i dosegla savršenstvo u 13. stoljeću, dok su u okolici Solingena, njemačke prijestolnice izrade svih vrsta oštrica, nađeni ostaci talionica stari oko dvije tisuće godina. Te dvije istaknute svjetske industrije noževa u prošlosti su izrađivale noževe na isti način - ručnim kovanjem.

Na Skupštini HKS-a prihvaćen program rada za 2022. godinu

Aktivnosti Hrvatskog kuharskog saveza u 2022. godini biti će usmjerene na:
-    Organizacija Hrvatskog kuharskog kupa 
-    Organizacija Dani hrvatskog kulinarstva što podrazumijeva Državno prvenstvo za kuhare i slastičare, Kamelija kup – natjecanje učenika i Bocuse d'Or Croatia natjecanje
-    Sudjelovanje kroz stručno pokroviteljstvo na Interslast, Conpasta i  Zlatni orah
-    U suradnji s Udrugom pizzaiola organizacija Državnog prvenstva za pizzaiole