Reprezentacija

IKA – Kulinarska Olimpijada - Četiri dana kulinarskog spektakla u Stuttgartu

"Četiri dana, više od 1.200 sudionika iz 55 zemalja i preko 7.000 jelovnika: IKA/Kulinarska olimpijada je kulinarsko natjecanje superlativa i 26. izdanje ovog događaja s dugom tradicijom postiglo je veliki uspjeh," poručili su organizatori. "Atmosfera je bila zadivljujuća i posebna od početka do kraja. Dobili smo izvrsne povratne informacije od kuhara, obožavatelja i gostiju - ponosni smo na to." Kao organizator IKA-e, Njemačka udruga kuhara (VKD) čestita pobjednicima Kulinarske olimpijade.

Proglašeni novi državni prvaci u kuharstvu i slastičarstvu

Nakon napete, dvodnevne borbe u tri kuharske kategorije, novim državnim prvakom u kuharstvu proglašen je Karlo Štorga iz varaždinskog restorana Bedem.  U natjecanju slastičara, koji su također pokazivali znanje i vještine u tri kategorije, pobjedu je odnio Ivan Ergović iz Valamar Riviere i tako drugu godinu zaredom postao državni prvak u slastičarstvu. Srebro je osvojila Vedrana Hrastovec Sedlar iz varaždinskog restorana The Family, a između dvoje navedenih su presudili najsitniji detalji.
 

Varaždin je domaćin sljedećeg kola Hrvatskog kuharskog kupa

Osim promocije kuharskog i slastičarskog zanimanja zadaća manifestacije je i promocija autohtonih i lokalnih hrvatskih namirnica te enogastronomskih proizvoda regije u kojoj se natjecanje održava. Cilj mu je i prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude te potraga za novim kulinarskim zvijezdama koji dobrim nastupima u Hrvatskom kuharskom kupu mogu postati članovi Hrvatske kulinarske reprezentacije koja se natječe na prestižnim međunarodnim natjecanjima poput Kulinarske Olimpijade. 

Svjetski kuharski kup - Hrvatska brončana u dvije kategorije

Preko tisuću kuhara i gastronomskih entuzijasta sa svih strana diljem svijeta okupili su za ovu posebnu prigodu. S više od trideset tisuća posjetitelja, ovogodišnje izdanje je imalo jasan utjecaj na lokalno stanovništvo i gastronomski sektor. Organizirati ovakav sajam, nakon dvije godine zdravstvene krize, bio je važan korak: "Nijedan sektor nije toliko pogođen krizom kao event industrija i ugostiteljstvo. Naše suradnje u okviru Expogasta pokazala su kakva su nevjerojatna postignuća moguća unatoč izazovnim okolnostima.

Predstavljena Hrvatska kulinarska reprezentacija i  menu za Svjetski kulinarski kup u Luksemburgu

Jedan od osnovnih ciljeva Hrvatskog kuharskog saveza je promocija kuharske i slastičarske struke te hrvatskog kulinarstva kako u zemlji tako i na međunarodnoj sceni. I upravo u tom ozračju realiziraju se gotovo svi projekti HKS-a, pa tako i predstojeći projekt – odlazak na Svjetski kulinarski kup u Luksemburg. 

Dani hrvatskog kulinarstva 2022. održat će se od 04. do 08. travnja - prijave u tijeku

Cilj manifestacije je popularizacija kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti i napredka kuhara i slastičara, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, svekolika afirmacija kuharske i slastičarske struke, promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica i jela hrvatske kulinarske baštine.


Središnji sadržaji manifestacije su:

Chef Ivan Đukić iz bundeve i lubenice stvara umjetnička djela dok preslušava albume Iron Maidena

Osječanin Ivan Đukić nije razvikani kuhar, niti je bio puno u medijima izvan svoje rodne Slavonije, iako to doista zaslužuje jer je čovjek čiji bi se gastronomski CV, kad bi popisao sve svoje uspjehe i projekte, odmotao pred vama sve do poda. Nekadašnji skejter i metalac, Ivan Đukić svoju je strast pronašao u kuhanju, a kada nešto radi, posvećeno gura naprijed. Prepun paradoksa, daje dojam nestrpljive osobe koja brzo razmišlja, a opet, povod za naš razgovor njegova je vještina rezbarenja hrane koja zahtjeva puno koncentracije i strpljenja.