Na Zagrebačkom Velesajmu 26. i 27. rujna održana su natjecanja za državnog prvaka iz kuharstva i slastičarstva, te za titule "best adult chef" i "best young chef". Natjecanja su održana tokom WORLDCHEFS natjecanja koja su bila dio Dana hrvatskog kulinarstva
Pobjedu u kategoriji "best adult chef" odnio je Patrik Prnjak.
"Best young chef" je Amos Novak.
Državni prvak u kuharstvu je Filip Klanfar.
Državni prvak u slastičarstvu je Franjo Mikinac.
Za natjecanje za nagradu Najbolji mladi kuhar, sudionici su se morali prijaviti u dvije sljedeće kategorije:
Klasa 2: Glavno jelo od govedine (YP2)
Klasa 3: Glavno jelo od ribe/morskih plodova (YP3)
Za natjecanje za nagradu Najbolji kuhar, sudionici su se morali prijaviti u sve tri sljedeće kategorije:
Klasa 6: Glavno jelo od govedine (SP2)
Klasa 7: Glavno jelo od morskih plodova (SP3)
Klasa 8: Vegansko glavno jelo (SP4)
Za natjecanje za nagradu Najbolji slastičar, sudionici su se morali prijaviti u sve tri sljedeće kategorije:
Klasa 12: Topli i hladni desert (P1)
Klasa 13: Pladanj s desertima (P2)
Klasa 14: Restoranski desert (P3)
Najbolji adult chef je kuhar sa najviše sveukupnih bodova.
Hrvatski kuhari i slastičar su svojim "tanjurima" po ne znam koji put pokazali da su zasluženo dio WORLDCHEFSa i da mogu stati rame uz rame mnogim velikim kuharima svjetske scene. Sljedeće godine ih čeka svjetsko prvenstvo u Luksemburgu.
Dani hrvatskog kulinarstva i WORLDCHEFS natjecanja će i sljedeće godine biti održani na Zagrebačkom Velesajmu.
Fotografije: Rene Karaman