Događaji

14. Kamelija kup

Svi zainteresirani učenici i mentori mogu se prijaviti putem Google obrasca, a za propozicije, točan datum i pravila natjecanja, možete se javiti na hks.kuhar@gmail.com nakon čega ćemo Vas kontaktirati sa svim potrebnim detaljima, uključujući informacije o smještaju i namirnicama. Hrvatski kuharski savez slobodan je nakon zaprimanja prijava organizirati točan raspored natjecanja.

Hrvatski kuharski savez podržao Društvo osoba s invaliditetom Varaždin na Danu otvorenih vrata

Ova hvalevrijedna manifestacija okupila je mnoge sudionike i pružila nezaboravno iskustvo svima prisutnima.

Program je bio bogat sportskim aktivnostima, među kojima je posebno zanimljivo bilo boćanje. Boćanje, poznato i kao balote ili bućanje, tradicionalni je sredozemni sport koji ima duboke korijene u hrvatskoj kulturi. Sudionici su se natjecali u ovom sportu, a atmosfera je bila ispunjena veseljem i prijateljskim natjecanjem.

Peto natjecanje u kuhanju kotlića: Priprema najboljeg graha u Malom Bukovcu

Natjecanje je okupilo raznolike ekipe, od iskusnih kuhara do amatera entuzijasta, svi sa željom da pokažu svoje vještine i ljubav prema kuhanju. Atmosfera je bila ispunjena natjecateljskim duhom, ali i prijateljstvom i zajedništvom. Ekipe su se trudile impresionirati žiri svojim jedinstvenim receptima i tehnikama kuhanja graha u kotliću, koristeći različite sastojke i začine kako bi postigli savršen okus.

Sandra Jadek i Dražen Šafar nastupili na F&B Innovations u sklopu Sarajevo Destination Festivala!

Potpredsjednica Hrvatskog Kuharskog Saveza, Sandra Jadek, održala je zanimljiv Masterclass pod nazivom "Tradicionalni Okusi u Modernom Slastičarstvu". Sandra je demonstrirala kako se tradicionalni okusi mogu prenijeti u suvremene slastičarske kreacije, istovremeno poštujući autentičnost i bogatstvo naslijeđa.

Održano 1. državno natjecanje u prigotovljavanju jela u wok-u

Okupilo se 12 učenika iz 7 škola diljem zemlje:

  1. Srednja strukovna škola Vinkovci
  2. Poljoprivredno-prehrambena škola Požega
  3. Strukovna škola Đurđevac
  4. Industrijsko-obrtnička škola Slatina
  5. Obrtnička škola Koprivnica
  6. Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar
  7. Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača

Uz učenike, u natjecanju je sudjelovala i kategorija profesionalaca, u kojoj su se natjecali iskusni kuhari.

6. Zlatni orah

Organizatori ovog spektakla bili su dopredsjednica Hrvatskog kuharskog saveza (HKS), Sandra Jadek, te predsjednik Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, Dražen Šafar.

Na natjecanju je sudjelovalo 52 stručnjaka iz pet zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Mađarske. Među njima je bilo 31 profesionalac i 21 učenik strukovne škole, što je dodatno obogatilo natjecanje različitim kulinarskim pristupima i tehnikama.

Održana skupština Hrvatskog kuharskog saveza

Iako je fizičko okupljanje održano u slikovitom Legradu, skupština je istovremeno bila dostupna i online, omogućujući sudjelovanje članova koji nisu mogli prisustvovati osobno. Jedna od najznačajnijih odluka donesenih na Skupštini bila je promjena adrese HKS-a. Ova promjena predstavlja korak prema većoj dostupnosti i boljoj organizaciji Saveza, otvarajući nove mogućnosti za suradnju i razvoj kuharske scene u Hrvatskoj.

IKA – Kulinarska Olimpijada - Četiri dana kulinarskog spektakla u Stuttgartu

"Četiri dana, više od 1.200 sudionika iz 55 zemalja i preko 7.000 jelovnika: IKA/Kulinarska olimpijada je kulinarsko natjecanje superlativa i 26. izdanje ovog događaja s dugom tradicijom postiglo je veliki uspjeh," poručili su organizatori. "Atmosfera je bila zadivljujuća i posebna od početka do kraja. Dobili smo izvrsne povratne informacije od kuhara, obožavatelja i gostiju - ponosni smo na to." Kao organizator IKA-e, Njemačka udruga kuhara (VKD) čestita pobjednicima Kulinarske olimpijade.

Proglašeni novi državni prvaci u kuharstvu i slastičarstvu

Nakon napete, dvodnevne borbe u tri kuharske kategorije, novim državnim prvakom u kuharstvu proglašen je Karlo Štorga iz varaždinskog restorana Bedem.  U natjecanju slastičara, koji su također pokazivali znanje i vještine u tri kategorije, pobjedu je odnio Ivan Ergović iz Valamar Riviere i tako drugu godinu zaredom postao državni prvak u slastičarstvu. Srebro je osvojila Vedrana Hrastovec Sedlar iz varaždinskog restorana The Family, a između dvoje navedenih su presudili najsitniji detalji.