Očekuje se kako će ovogodišnja sarma nadmašiti rekord iz 2018., koji je iznosio 1333 metra, te će posjetitelji ponovno moći uživati u najvećoj sarmi na svijetu koja će biti pripremljena u sklopu 22. po redu Zeljarijade, od 20.-22. rujna.
Veselimo se druženju s kuharima te učenicima koji se školuju za zanimanja kuhara iz Gospodarske škole Varaždina i srednje škole Arboretum Opeka iz Marčana. Kuhari koji su članovi drugih županijskih udruga članice Hrvatskog kuharskog saveza, a koji žele sudjelovati u pripremi sarme mogu se javiti tajniku Udruge kuhara Varaždinske županije, Damiru Crlenom, na broj 098 446 817.
Uz Varaždinsko zelje u pripremi sarme će se utrošiti ii niže navedene namirnice:
1400 kom velikih glavica kiselog varaždinskog zelja
2 kg slatke mljevene paprike
350 kg junećeg mesa bez kosti od vrata i lopatice
610 kg svinjskog mesa bez kosti od vrata i lopatice
700 kom jaja
0.75 kg lovorovog lista
55 kg mesnate slanine 55 kg
4,5 kg svježeg češnjaka
75 kg sušenih rebara (prsni vršci)
25 kg brašna
75 kg sušenih kobasice
40 l ulja
105 kg riže
2 kg mljevenog papra
50 kg fanta za punjenu papriku PODRAVKA
24 kg koncentrata rajčice 1/1
14 kg Vegete
5 kg peršinovog lišća
70 kg crvenog luka
12 kg soli