Otvorene prijave za 1. kolo Hrvatskog kuharskog kupa u Vinkovcima

Kategorija vijesti
1. kolo redizajniranog Hrvatskog kuharskog kupa održat će se u organizaciji Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije u četvrtak i petak, 20. i 21. listopada u Vinkovcima.

Hrvatski kuharski kup ostaje edukativno mjesto susreta kuhara i slastičara na kojem se izmjenjuju kulinarska iskustva, znanja i ideje te je najbolja platforma za afirmaciju mladih kuhara i prilika za usavršavanjem i stjecanjem novih kuharskih i slastičarskih vještina i znanja u pozitivnoj atmosferi i okruženju.

No olakšali smo put natjecateljima do velike kristalne kuhače.  Najznačajnija promjena je što će se održati četiri regionalna kvalifikacijska natjecanja za ulaznicu za veliko finale umjesto dosadašnjeg ligaškog pristupa te tako smanjiti troškove i putovanja natjecatelja prema ukupnoj pobjedi. 

Kvalifikacijska natjecanja održat će se po hrvatskim regijama od listopada 2022. godine pa sve do ožujka 2023. godine, a najboljih troje natjecatelja svakog pojedinačnog natjecanja automatski se kvalificira  za veliko finale na kojem ćemo dobiti ukupnog pobjednika.

Kvalifikacijska natjecanja po regijama:
1. Slavonija - Zlatna jabuka, Vinkovci, 20.-21. listopad, 
2. Središnja Hrvatska, Varaždinske Toplice, prosinac 2022. 
3. Dalmacija, Solin, veljača 2023.
4. Istra i Kvarner,  ožujak 2023.

Osim promocije kuharskog i slastičarskog zanimanja zadaća manifestacije je i promocija autohtonih i lokalnih hrvatskih namirnica te enogastronomskih proizvoda regije u kojoj se natjecanje održava. Natjecanjima Hrvatskog kuharskog kupa njeguje se prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude, promiču se hrvatski proizvodi i lokalna tradicionalna kuhinja, a kuhari koji se natječu dobivaju priliku za razmjenu novih znanja i vještina, afirmaciju, osvajanje bogatih sponzorskih i novčanih nagrada te stvaranje dugorčnih poslovnih i prijateljskih veza sa kuharima iz čitave Hrvatske. Nije na odmet spomenuti da nastupima na Hrvatskom kuharskom kupu, najbolji pojedinci ostaju u fokusu kulinarskog izbornika te ulaze u Hrvatsku kulinarsku reprezentaciju koja svake godine  nastupa na prestižnim natjecanjima poput Svjetskog kulinarskog kupa, Kulinarske olimpijade, Bocuse d’Or-a, Global Chefs Challengea i sl.

Zlatna jabuka će se već 16 puta pronaći u kalendaru Hrvatskog kuharskog kupa, a iz Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije nam poručuju da su i ove godine pripremili bogat program i brojna iznenađenja u sadržaju svečane večere. Manifestacija se preklapa i s Međunarodnim danom kuhara koji će se na jedinstven način obilježiti prvog dana manifestacije nakon dolaska svih kuhara.

Teme ovogodišnje Zlatne jabuke prati promocija knjige „Slavonsko-srijemski recopis“ – kulinarska baština Slavonije i Srijema " stoga  će natjecatelji imati zadatak pripremiti:

A)    Svečana hladna plata (hladna) za 12 osoba,  obavezna namirnica: svinjski but
B)    Glavno jelo s prilogom (toplo) za 12 osoba nema zadane namirnice već mora biti temeljeno i inspirirano na jednom od glavnih jela iz kuharice „Slavonsko-srijemski recopis“
C)    Desert (hladan) za 12 osoba  nema zadane namirnice već mora biti temeljen i inspiriran na jednom od  deserta iz kuharice „Slavonsko-srijemski recopis“

„Slavonsko-srijemski recopis“ u PDF izdanju dobit ćete putem maila nakon prijave na natjecanje.

Program i propozicije natjecanja „Zlatna jabuka“, kao i pravila Hrvatskog kuharskog kupa možete preuzeti ispod galerije fotografija.

Prijavnicu za natjecanje ispunite ovdje

Glavnu namirnicu u kategoriji A i B osigurava organizator te na prijavnici naznačite što i koliko trebate.
Kotizacije za natjecanje nema, a organizator osigurava i besplatni smještaj za natjecatelje.

Natjecanje je pojedinačno, a poželjno je da svaki natjecatelj ima jednog pomoćnika. Natjecatelj može sudjelovati na svim kvalifikacijskim natjecanjima, odnosno samo na odabranom natjecanju i to u svim ili samo u jednoj natjecateljskoj kategoriji. U slučaju ograničenog broja natjecatelja, prvenstvo sudjelovanja imaju natjecatelji koji sudjeluju u više kategorija. Na Zlatnoj jabuci može se prijaviti 10 natjecatelja (ekipa).

Uz natjecateljski dio, ovogodišnju Zlatnu jabuku pratit će i revijalni dio u kojem svi zainteresirani kuhari mogu pripremati jela iz Slavonsko-srijemskog recopisa na tradicionalni način a ona će biti izložena i degustirana u sklopu svečane večere. Jela za revijalni dio mogu biti pripremljena kod kuće odnosno u matičnom objektu  i donijeta na izložbu/degustaciju, a mogu se pripremati i na licu mijesta a organizator će osigurati glavnu namirnicu i prostor za rad.

Prijave za revijalno natjecanje možete izvršiti putem emaila na: hks@kuhar.hr

Za natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa u sezoni 2022-2023 natjecatelji se nagrađuju minimalnim novčanim nagradama a za ovo natjecanje osigurano je:
Zlatna jabuka, ukupni poredak:
1. mjesto    2.000,00 kn  
2. mjesto     1500,00 kn  
3. mjesto     1000,00 kn  


 

Galerija slika

Podijeli