Državna prvakinja u slastičarstvu osmislila originalne grofovske slastice

Kategorija vijesti
Aktualna državna prvakinja u slastičarstvu, kulinarska reprezentativka Hrvatske i istaknuta članica Hrvatskog kuharskog saveza,  Sandra Jadek je u suhopoljskom dvorcu Janković osmislila  „Slatku grofovsku priču“ i u sklopu slatke večere predstavila niz vrhunskih slastica koje će ostati u ponudi objekta.

Suradnja dvorca Janković i Sandre Jadek započela je još u kolovozu a sve je kulminiralo slatkom večerom koja je održana u dvorcu 04. Prosinca. Između ostalih slastica, predstavljena je „Slatka grofovska priča“ – slijed od četiri premium slastice koje se mogu kušati samo u dvorcu u Suhopolju. To su Tart Elemira pl. Jankovića (prhko tijesto/slastičarska krema/aromatizirana piškota/krema od mascarponea i desertnog vina/sezonsko voće), Grofovska čarolija (prhko tijesto od lješnjakovog brašna/karamelizirana jabuka/bavarska krema sa sirom/staklena glazura), Choux au Craquelin „Terezija“ (kuhano tijesto/craquelin tijesto/krema od pistacije/coulis od maline) i Ilkin slatki prutić (prhko tijesto od bučinog brašna/čokoladni mousse/coulis od višnje/ganache od tamne čokolade). Spomenimo i to da u dvorcu Janković postoji i jedna posebna prostorija namijenjena za uživanje u ovim slasticama, te da je cijena svake od ovih vrhunskih slastica samo dvadeset kuna!

No Sandra, agilna kakva već i jest nije stala samo na tim poslasticama, već je osmislila čitav niz novih slastica koje bi mogli oplemeniti u bliskoj budućnosti slatku ponudu dvorca Janković i prezentirala ih okupljenim uzvanicima na subotnjem predstavljanju. Bila ih je milina vidjeti poslagane na prezentacijskom stolu i prava grehota uzeti ih i narušiti vizualni sklad. Ali nakon podužeg razgledanja uslijedila je ipak i degustacija. 
Ono što je bitno napomenuti da te slastice iako bogate sastojcima vrlo lako „sjedaju“ na želudac, nisu agresivno zasitne i previše slatke. Kraljevske slastice u grofovskom dvorcu u kojima je premijerno uživalo dvadesetak uzvanika. A među njima su bili i župan Igor Andrović, food bloggerica Andrea Krivak Geeketa, vlasnica obrta za promociju gastronomije IĐ Gastprom Ivona Đukić, chef kuhinje restorana Citadela Igor Vlatković, chef kuhinje restorana Lipov Hlad, predsjednik udruge kuhara i slastičara Osječko baranjske županije i član hrvatske kulinarske reprezentacije Ivan Đukić… Razgovor sa Sandrom Jadek moderirala je Sanja Sudar, direktorica centra za posjetitelje „Dvorac Janković“.
Tom smo je prilikom upitali i za natjecateljske planove u 2022. godini kao i dosadašnjem natjecateljskom iskustvu:

- Jednom sam za natjecanje radila pralinu od bijele čokolade koju sam punila viljamovkom i sušenim dudom, a nedavno sam tri dana kuhala i pasirala noju, jako aromatično grožđe koje volim još od djetinjstva! Osmislila sam coulis od noje koji ću koristiti u jednom čokoladnom kolaču - veselo je objasnila.
Među namirnicama koje su je iznenadile, najzanimljivija joj je sjemenka tonka. - Kada sam otvorila kutiju s tonkom i osjetila taj miris, to je bila ljubav na prvu. S tonkom često infuziram mlijeko ili vrhnje. Prokuham ga, pustim da se infuzira tijekom noći i procijedim pa koristim za izradu krema - opisala je proces, ali i napomenula da kupci naviknuti na tradicionalne okuse često ne žele ni probati nešto što je izvan ustaljenih okvira pa pametno bira namirnice i njihove kombinacije.
Djelomično ih razumije, osobito kada je riječ o brojnim modernim kolačima u ponudi diljem države: - Breskvice, šape, kiflice od oraha… Tu tradiciju treba zadržati. Gledam što ljudi rade po slastičarnama i puno je tu gotovih smjesa, a koriste se vrhnje i želatina kako bi dobili potrebnu teksturu u tim kremastim kolačima. Druga je stvar kad uzmete mađaricu, medenu pitu ili čupavce, kod kojih osjećate konkretne okuse namirnica. Kod ljudi čokolada uvijek prolazi, a ostalo ne žele isprobavati.
A među tradicionalnim okusima kraja koje voli promicati je i nezaobilazni orah. Štoviše, čak i na međunarodnoj razini!
- Kolega Dražen Šafar i ja u Slatini organiziramo Zlatni orah, međunarodno natjecanje slastičara, namijenjeno profesionalcima i učenicima strukovnih škola. Nažalost, lani smo ga morali otkazati radi korone, a trebali smo imati rekordan broj natjecatelja. Nismo ni mogli primiti sve zainteresirane. Obavezna namirnica na našem natjecanju je upravo orah i uvijek bude zanimljivih rješenja - objasnila je ponosno. Nadamo se da ćemo manifestaciju moći održati u 2022. godini.

Osim organizacijski, važan dio njenog angažmana je i onaj sudački.
Za sebe smatra da je stroga, ali pravedna jer dobro zna kako je to biti s druge strane stola kao natjecateljica:
- Kad god idem na natjecanje, uvijek idem sa saznanjem da mogu biti prva, ali mogu biti i zadnja. Možeš se savršeno pripremiti i onda zabrljati, nikad ne znaš - pojašnjava.
Iako ju je do sada suprug Željko redovito pratio na svim natjecanjima na kojima je sudjelovala, odmahujući glavom povjerio nam je da je to postalo za njega prestresno jer je adrenalin taj koji Sandru tjera naprijed pa je nerijetko gotova tu zadnji čas. Pritom natjecanja često guraju slastičare u nevjerojatne situacije, čemu je i Sandra svjedočila kada joj je, poštujući Murphyjev zakon, cijeli niz slastica neposredno prije natjecanja završio na podu. I dok bi oni manje staloženi vjerojatno zasuzili od očaja, Sandra se na situaciju slatko smijala jer uvijek pripremi kolače viška. Unatoč svim preprekama, na toj je IKA kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu, na kojoj se natjecalo čak tri tisuće slastičara iz cijelog svijeta, Sandra odnijela srebro.
- Iako svi misle da mi je to srebro najdraža medalja, ipak je to državno zlato je zapravo jako teško do njega doći. Da bi postala državna prvakinja morala sam raditi skulpturu, tortu na zadanu temu, petit four eksponate, kao i četiri različita restoranska deserta. A onda imate i natjecanje uživo za hladni i topli desert i za svaki dobijete tri sata. Najviše problema mi je zadavao topli desert jer ne radim u restoranu, imam svoju proizvodnju koja drugačije funkcionira. Na kraju sam krušku kuhala u vinu i aromatizirala šafranom, anisom, kardamomom i drugim začinima koji se vežu za Božić te sam pripremila topli mousse od čokolade. Kad sam je skuhala, krušku sam napunila i orahom. Imamo toliko krasnih namirnica, starih i zaboravljenih koje možemo predstaviti na ovakvim događanjima - naglasila je.

Još nisam odlučila da li ću braniti svoju titulu u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva i Državnog prvenstva u slastičarstvu, no svakako ću biti dio manifestacije najavljene za kraj veljače. A sljedeće svjetsko natjecanje je u planu za kraj 2022. godine i održava se ponovno u Luxembourgu, a Sandra će ponovno biti dio ovog prestižnog kulinarskog natjecanja i nada se ponoviti ili nadmašiti rezultat od prije 4 godine.

Galerija slika

Podijeli