Održana promocija prve hrvatske kuharice posvećene Varaždinskom zelju

Kategorija vijesti
U Etno kući u Domitrovcu (Općina Vidovec), pred stotinjak okupljenih gostiju, predstavljena je knjiga recepata „Zelje na veselje“.

Riječ je o prvoj takvoj kuharici isključivo posvećenoj Varaždinskom zelju u kojoj stručna učiteljica kuharstva Gospodarske škole u Varaždinu, Mirjana Habek i čuvarica sjemena čuvane sorte varaždinski zelja, Marija Cafuk, donose pedesetak recepata u kojima je zelje jedan od temeljnih sastojaka. Uz to, knjiga daje mnoštvo podataka o Varaždinskom zelju, o njegovoj proizvodnji, kiseljenju te njegovim nutricionističkim i ljekovitim svojstvima. Zelje je hrana i lijek, simbol varaždinskog kraja i njegova duga tradicija!

Uz autorice i urednika Kristijana Skočibušića, o knjizi su govorili Natalija Martinčević, savjetnica varaždinskog župana Radimira Čačića, te načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić.

Najljepše kreativne strane kuhinje posvećene Vraždinskom zelju u knjizi kroz tridestak potpuno novih recepata ispisala je Mirjana Habek. To su poticajni recepti osmišljeni s puno ljubavi koji će mnogim obiteljima i njihovim prijateljima donijeti krativnost i zeljarsko veselje u kuhinju te radost na tanjuru. Za one koji ostaju vjerni tradiciji, Marija Cafuk odabrala je neke od tradicionalnih recepata koji govore o tome kako se zelje priprema u kajkavskom kraju. Oni su podsjetnik na jela koja su bila stalni suputnik našim precima na dugom putu stvaranja vrijednosti koje danas gospodarski i gastronomski baštinimo kroz priču o Varaždinskom zelju, čiju vrijednost kvalitete i izvornosti čuva i Europska Unija. 

S ovom kuharicom smo zaokružili cjelinu, od sjemena do finalnog proizvoda kojeg u konačnici jedemo. Uz recepte, u kuharici se mogu pronaći i podaci o uzgoju varaždinskog zelja. Moja majka koja ima 93 godine i još uvijek kuha i to po vidovečkoj recepturi te sam većinu recepata uzela baš od nje - istaknula je Marija Cafuk.

Mirjana Habek je istaknula želju i nadu da kuharica bude poticaj da ljudi što više koriste zelje u svakodnevnoj prehrani, kao namirnicu koja ima visoku vrijednost. - Želimo da se zelje što više koristi i promovira u ugostiteljskim objektima – poručila je Mirjana Habek.

Predsjedavajuća TZ Varaždinske županije Natalija Martinčević naznačila je kako Varaždinska županija zadnjih godina ulaže puno u poticanje i promoviranje svega najboljeg iz Varaždinske županije. Poseban naglasak stavlja se na gastronomiju i namirnice, a naravno da je zvijezda Varaždinsko zelje koje ima oznaku europske izvornosti. Cilj ove kuharice je promocija zelja kao jednog od najvažnijih županijskih brendova. Iz navedenog razloga Varaždinski županija je financijski pomogla izdavanje kuharice. Prema provedenom istraživanju, čak 40 posto ispitanika najvećeg hrvatskog tržišta, onog zagrebačkog, proglasilo je Varaždinsko zelje najboljim zeljem, onda slijedi ogulinsko, pa ličko i ostala zelja - rekla je Natalija Martinčević i dodala kako Varaždinsko zelje stoga i zaslužuje imati svoju kuharicu.

Varaždinsko zelje proizvodi se na tradicionalan način, na ograničenom zemljopisnom području Varaždinske županije, u sustavu kontrole izvornosti, podrijetla i kvalitete. U kajkavskim govornim područjima Hrvatske, pa tako i u Varaždinskoj županiji, umjesto naziva kupus rabi se naziv zelje. Stoga je i za sortu izvorni i uobičajeni naziv Varaždinsko zelje iz čega proizlazi i naziv proizvoda koji je od 2017. godine zaštićen oznakom izvornosti na razini Europske Unije.

Istraživač dr. sc. Dragutin Vincek dodaje kako je Varaždinsko zelje povrtna kultura dobivena od autohtone čuvane sorte varaždinski kupus upisana na sortnu listu Republike Hrvatske. Pripada grupi kasnih sorti otpornih na hladnoću. U optimalnom stupnju tehnološke zrelosti specifičnih je morfoloških svojstava po kojima se razlikuje od drugih vrsta zelja: osim boje listova i izražene nervature, ima karakterističnu, ne preveliku, vrlo čvrstu, tvrdu i spljoštenu glavu težine od 1 - 3 kg, a rub vanjskog ovojnog lista se počinje uvijati prema gore. List varaždinskog zelja toliko je tanak da se prilikom stavljanja na dlan ruke naziru vrhovi prstiju, a pritom je elastičan i čvrst. Boja listova je svijetlo-maslinasto zelena. Gorkasto-ljutkastog je okusa i oštrog mirisa po svježem zelju.

Specifičnost Varaždinskom zelju daju njegova povezanost s tlom, klimom i utjecajem ljudskog faktora u proizvodnji i kasnijoj obradi zelja kao finalnog proizvoda. Proizvodnja Varaždinskog zelja strogo je određena slijedom od proizvodnje sjemena i presadnica do sadnje i rezidbe.

Budući da je Varaždinsko zelje stoljećima bilo jedno od temeljnih namirnica prehrane u Hrvata, priređivači kuharice  “Zelje na veselje” nastojali su u pripremi novih receptura zadržati temeljnu misao o zelju u gastronomiji. To znači da se ono može pripremati i konzumirati (svježe ili kiselo) tijekom cijele godine i u svakoj prigodi.

Promociju je svojim nastupom upotpunio KUD Vidovec, a svi prisutni uživali su u degustaciji jela spremljenih od Varaždinskog zelja, a knjiga je objavljenja u nakladi Udruge Terra vox.

U nastavku možete preuzeti recepte za Buncek s kiselim Varaždinskim zeljemPileću juhu s calestinom od Varaždinskog zelja te Vidovečki odrezak.

Galerija slika

Podijeli