PRVI DAN MANIFESTACIJE PROŠAO U ZNAKU MLADIH TALENATA I SLATKIH OKUSA

Kategorija vijesti
Završio je prvi dan 14. izdanja Dana hrvatskog kulinarstva, manifestacije koja se već tradicionalno održava u kongresnoj dvorani hotela Minerve u Varaždinskim Toplicama, a trajat će sve do petka, 8. travnja 2022.Dan su obilježila natjecanja učenika završnih razreda srednjih strukovnih škola smjera slastičarstva i kuharstva u sklopu 12. Kamelija kupa i početak 9. Državnog prvenstva slastičara. 

Učenici slastičari su u prijepodnevnim satima žiriju prezentirali predivne torte kreirane na zadanu temu „Zima“, a kasnije su njihovi vršnjaci kuhari pred znatiželjnim gledateljima pripremali 3 slijeda: predjelo sa skušom, glavno jelo s fokusom na pileći zabatak, i desert u kojem su smišljali kreacije od krušaka i sira.

Poslijepodne su u središtu pozornosti bile torte i jestive skulpture iskusnihslastičara koji se natječu za titulu državnog prvaka, a zanimljive kombinacije okusa svih torti izloženih u sklopu današnjeg programa bilo je moguće degustirati u restoranu Diana objekta Minerva. Posjetile su nas i Lepoglavčanke koje su ispekle tradicionalni mlinčani kolač.

Dani hrvatskog kulinarstva su i ove godine prilika za produbiti znanje i tehnike u pripremi hrane, pa su tako danas održane dvije slastičarske radionice. Izradu savršenih mirror glazura je prezentirala Sandra Jadek, aktualna državna prvakinja u slastičarstvu, a njen kolega slastičar, Josip Bošnjak, održao je radionicu o vučenom i puhanom šećeru. Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici iz visoke škole Aspira koji su posjetiteljima predstavili svoj edukativni program.

    Sutra se nastavljaju natjecanja u sklopu 12. Kamelija kupa i slastičarskog prvenstva, a zatim slijedi i proglašenje najboljih. Manifestaciji se pridružuju kuhari koji se natječu za titulu državnog prvaka, a natjecat će se u kreiranju restoranskog i streetfood jela. Sudionici i posjetitelji će imati priliku naučiti sve o prhkim francuskim tijestima i oslikavanju torti paintbrush tehnikom u radionicama slastičarke Sandre Jadek i Josipa Bošnjaka.

    Pridružite nam se i u sljedećim danima u bogatom kulinarskom programu.

Fotografije prvog dana potražite na našim društvenim mrežama.