Edukacije

Proglašeni novi državni prvaci u kuharstvu i slastičarstvu

Nakon napete, dvodnevne borbe u tri kuharske kategorije, novim državnim prvakom u kuharstvu proglašen je Karlo Štorga iz varaždinskog restorana Bedem.  U natjecanju slastičara, koji su također pokazivali znanje i vještine u tri kategorije, pobjedu je odnio Ivan Ergović iz Valamar Riviere i tako drugu godinu zaredom postao državni prvak u slastičarstvu. Srebro je osvojila Vedrana Hrastovec Sedlar iz varaždinskog restorana The Family, a između dvoje navedenih su presudili najsitniji detalji.
 

INTERSLAST - 14.-TI INTERNACIONALNI KONGRES TJESTENIČARSTVA CONPASTA U VARAŽDINU

Hrvatska nesumnjivo ima bogatu gastronomsku ponudu i tradiciju, u kojoj značajno mjesto zauzima tjestenina, šurlice, rezanci, požiraki, fuži, taškrle, pljukanci... Odavno je poznato da je ona dio bogate kulinarske tradicije i posebnosti, te da je u hrvatskim recepturama odoljela globalnim trendovima, a mnogi hrvatski restorani upravo su prepoznatljivi po atraktivnosti, kvaliteti i autentičnosti kulinarske tjesteničarske ponude.

Bocuse d'Or Croatia, revijalno izdanje - prijave u tijeku

Ovo natjecanje je edukativnog karaktera te se neće proglašavati pobjednici već će sudionici dobiti uvid u koncept natjecanja, pokazati razinu pripreme, znanja i vještina. Osigurat ćemo Vam potreban feedback za bolje nastupe na idućim izdanjima preko međunarodnih ocjenjivača koje će predvoditi Christian André Pettersen, pobjednik Europskih kvalifikacija (2018. i 2020.) i dvostruki osvajač trećeg mjesta u finalu Bocuse d'Or-a u Francuskoj..

Otvorene prijave za kuharska i slastičarska natjecanja u sklopu ovogodišnjih Dana hrvatskog kulinarstva

Najznačajnija manifestacija kulinarske struke u Hrvatskoj "Dani hrvatskog kulinarstva" održat će se po 15 puta. Cilj manifestacije je popularizacija kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti i napredka kuhara i slastičara, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, svekolika afirmacija kuharske i slastičarske struke, promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica i jela hrvatske kulinarske baštine.

Održan prvi webinar "Uvod u natjecateljske standarde"

Gert je certificirani je sudac Worldchefs i bivši predsjednik Odbora za kulinarska natjecanja u Worldchefs-u.  Osvojio brojne nagrade na međunarodnoj kulinarskoj sceni, uključujući kuhar godine u Švedskoj i prva mjesta na Kulinarskoj Olimpijadi 2000. i 2004. Također je gastronomski savjetnik za Nobelovu zakladu i počasni doktor na Sveučilištu Umeå, gdje obnašao je dužnost profesora gastronomije.

Gostujuće predavanje na Odjelu Prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever

Na temelju svog dugogodišnjeg iskustva predavač je upoznao studente s organizacijom rada u ugostiteljstvu dajući naglasak na objašnjenja tradicionalnog i modernog pristupa gastronomiji, odabiru namirnica i ponudi. Osvrnuo se i na ugostiteljske objekte sa Michelinovim zvjezdicama i podjelom istih.

Prijenos znanja na najmlađe

Radionica se održala jučer, 19. ožujka, otvorio ju je predsjednik Saveza Damir Crleni, a vodile Marija Kuzminski i Marija Denžić, nagrađivane kuharice HKS-a. One su demonstrirale učenicima kako se pravilno priprema Varaždinski klipič. „Učenici su nakon početnih instrukcija s nama pripremali klipiče, a zadatak su oduševljeno prihvatili.

Dario Rodeš iz restorana Nobel pobjednik je Zlatne nimfe

U organizaciji Udruge kuhara Varaždinske županije te pod vodstvom predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza (HKS-a) Damira Crlenog i predsjednika Udruge kuhara Varaždinske županije Bojana Bohorča u srijedu, 1. ožujka po 16. puta održala se enogastronomska manifestacija Zlatna nimfa, ovoga puta u varaždinskom hotelu Turist. 
 

Ljubav ide kroz želudac

Radionicu su vodile Marija Kuzminski i Marija Denžić, nagrađivane kuharice Hrvatskog kuharskog saveza koje su odabrale prigodna jela za temu radionice: Valentinovo. U ugodnoj atmosferi zajedno s članovima Društva pripremale su šaumrole, princes krafne i Linzer kekse.

Ovo  je bila samo jedna u nizu odrađenih radionica a sljedće je već u planu i to pod temom „Nahrani planet“ gdje ćemo promišljat, osvještivat, pričat o održivosti potrošnje hrane, osposobljavanju i djelovanju u našoj okolini.