Edukacije

Sekcija za humanitarne aktivnosti u Društvu distrofičara Varaždin

U srijedu, 08 lipnja organizirana je prva u nizu, kulinarska radionica za članove Društva distrofičara. Ovoga puta su Damir Crleni i Erich Glavica kroz interaktivnu radionicu pokazali kako se pravilno izrađuje poznati Varaždinski klipič te su uz pomoć okupljenih pripremali i Zagorsku krumpir juhu.  Članovi su oduševljeno slušali naše kuhare i njihove mnogobrojne savjete koje će koristiti u svakodnevnom životu kod pripreme jela za sebe i svoje bližnje. „Ovakva druženja su stvarno posebna i ostat će nam dugo u srcu. Nadamo se da će naše savjete i primjenjivati u pripremi hrane u budućnosti.

Legendarni slovenski kuhar Jožef Oseli postao prvi inozemni član Hrvatske kulinarske akademije

Na predstavljanju i promociji autobiografije Jožefa Oselija pod nazivom „Uresničil sam sanje“, počasti, odnosno diplomu i medalju Akademije, predali su mu predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni zajedno s predsjednikom za humanitarne aktivnosti Saveza Erichom Glavicom i predsjednikom Udruge kuhara Varaždinske županije Bojanom Bohorčom. Događanje je pratio i dobrotvorni koncert više glazbenika za udrugu „Sožitje“. 

DAN ISPUNJEN NAPETIM NATJECANJIMA I ZANIMLJIVIM RADIONICAMA

Edukativni program današnjeg dana je bio rezerviran za međunarodne okuse i Masterclass radionice. Renomirana slovenska kuharica i slastičarka Alma Rekič nas je povela na putovanje okusima Slovenije, a družili smo se i sa grčkom cheficom Magdalini Tsitsinoudi u Masterclass radionici “Okusi Grčke”. Uz to nam je naš cijenjeni dugogodišnji sponzor Podravka priredila degustacijsku radionicu koristeći najnovije proizvode, a zastupnik za Big Green Egg Hrvatska i lider na Hrvatskom tržištu za eko ugljen, SomMar Adria d.o.o., pripremio jedegustacijski roštilj na modelu vodećeg svjetskog grilla.

PRVI DAN MANIFESTACIJE PROŠAO U ZNAKU MLADIH TALENATA I SLATKIH OKUSA

Učenici slastičari su u prijepodnevnim satima žiriju prezentirali predivne torte kreirane na zadanu temu „Zima“, a kasnije su njihovi vršnjaci kuhari pred znatiželjnim gledateljima pripremali 3 slijeda: predjelo sa skušom, glavno jelo s fokusom na pileći zabatak, i desert u kojem su smišljali kreacije od krušaka i sira.

Pridružite nam se na radionicama i degustacijama u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva

Radionice će se održavati od svakog dana, od 4. do 7. travnja u popodnevnim terminima od 17:00 do 20:00 sati, a posjetitelji će imati priliku uživo učiti od renomiranih hrvatskih i međunarodnih kuhara i slastičara. Kako bi znali što sve u narednim danima možete vidjeti i naučiti u sklopu edukativnog programa manifestacije, donosimo vam kratki pregled radionica po danima.

Pred nama je 14. izdanje Dana hrvatskog kulinarstva - PROGRAM S IMENIMA NATJECATELJA

Već poznata manifestacija namijenjena je kuharima i slastičarima iz cijele Hrvatske i šire koji se razlikuju po mjestu zaposlenja, tehnikama pripreme hrane i godinama iskustva, no povezuje ih ono najbitnije, ljubav prema kuhanju i kreiranju jela. Natjecanjem u brojnim kategorijama i potkategorijama svi dobivaju jednaku priliku u predstavljanju svojih ambicija i kreativnosti.


Glavni sadržaji ovogodišnjeg izdanja su 9. Državno prvenstvo slastičara, 14. Državno prvenstvo kuhara, Bocuse d'Or-Croatia 2022 te 12. natjecanje učenika Kamelija kup. 

Da li su japanski noževi skupi i što dobivate za uloženi novac?

Ako želite nešto jeftino što donekle reže i podnosi zlostavljanje (npr. otvaranje konzervi nožem ili pranje u perilici posuđa), Victorinox od 40 eura ili Mercer od 25 eura mogao bi biti najbolji izbor. Međutim, za taj iznos nije realno očekivati preciznost i sposobnost rezanja vrlo tankog japanskog Takamure R2 koji je sposoban zadržati oštrinu i nakon višetjedne intenzivne upotrebe, ukoliko ga ne izlažete onome čemu ne biste trebali.

Dani hrvatskog kulinarstva 2022. održat će se od 04. do 08. travnja - prijave u tijeku

Cilj manifestacije je popularizacija kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti i napredka kuhara i slastičara, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, svekolika afirmacija kuharske i slastičarske struke, promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica i jela hrvatske kulinarske baštine.


Središnji sadržaji manifestacije su: