In memoriam: Ljudevit Sabo

Ljudevit Sabo
Kategorija vijesti
S velikom tugom primili smo vijest o smrti Ljudevita Sabe, našeg dugogodišnjeg člana i prijatelja, kulinarskog akademika.
Pogođeni tugom izražavamo duboku i iskrenu sućut obitelji i prijateljima. Istarsko i hrvatsko ugostiteljstvo izgubilo je vrijednog člana i kolegu koji je svojim radom ostavio neizbrisiv trag.

U sedamdeset i drugoj godini života, zauvijek nas je napustio Ljudevit Sabo. Bio je među najpoznatijim kuharima u Istri i šire. Svoj radni vijek proveo je kao profesor u pulskoj srednjoj školi, Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula. Svoje znanje prenio je na mnoge generacije kuhara te ih poticao na visoke rezultate na raznim kulinarskim natjecanjima.

Iz Škole za turizam i ugostiteljstvo kazali su: Bio je vrhunski kuhar koji je svoju ljubav prema kuhanju nesebično prenosio brojnim učenicima Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli u kojoj je kao nastavnik kuharstva odradio cijeli radni vijek. S ponosom je često isticao da je u Istri vrlo teško pronaći ugostiteljski objekt u čijoj kuhinji nisu radili njegovi učenici. Brojni od njih su pod njegovim mentorstvom redovito postizali i izvrsne rezultate na natjecanjima ugostiteljsko-turističkih škola u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kao vrsni kuhar i nastavnik, Ljudevit Sabo je neumorno radio na promociji jela istarske kuhinje i domaćih kvalitetnih namirnica. Bio je uporan u čuvanju jela i tradicija domaće gastronomije, ali istovremeno uvijek otvoren i novim gastronomskim izazovima. Aktivno je sudjelovao u brojnim gastronomskim manifestacijama diljem Istre, kao član povjerenstava ili predavač koji je mlađim ljudima objašnjavao i pokazivao bezbrojne načine pripreme jela. Njegovim odlaskom istarsko ugostiteljstvo izgubilo je vrijednog člana i kolegu koji je svojim radom ostavio neizbrisiv trag.

Neka mu je laka istarska zemlja.
Počivali u miru.

 

Ljudevit Sabo

 

Podijeli