20. listopada -  Međunarodni dan kuhara i kako ga obilježiti

Kategorija vijesti
Već dugi niz godina u suradnji s našom krovnom organizacijom Worldchefs, 20. listopada obilježavamo Međunarodni dan kuhara. Od 2004. godine Worldchefs se zalaže za korištenje Međunarodnog dana kuhara za proslavu naše plemenite profesije, uvijek se sjećajući da je naša dužnost prenijeti svoje znanje i kulinarske vještine sljedećoj generaciji kuhara s osjećajem ponosa i predanosti kao zalog u budućnost.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana kuhara je „Gajenje zdrave budućnosti“! 

Kako bismo osigurali zdrav život i planet za buduće generacije, ključno je da svoju djecu počnemo učiti o utjecaju koji proizvodnja i potrošnja hrane imaju na okoliš. Zbog toga će naša tema za Međunarodni dan kuhara ostati usredotočena na održivost, okoliš, uzgoj vrtova i zdrave prehrambene navike.

Kako možemo napraviti razliku!?! Dajmo djeci nešto za proslavu i uživanje s prijateljima.

Pridružite se kuharima iz cijelog svijeta 20. listopada ili oko tog datuma i organizirajte zabavan i uzbudljiv događaj ili izradite kratki video za objavu na društvenim medijima. Svako dijete može imati koristi od ovog iskustva, a sada je više nego ikad važno podijeliti priliku za učenje i uživanje u zdravoj hrani!

Možete posjetiti i www.internationalchefsday.worldchefs.org  i preuzeti alate i recepte (dostupno na engleskom jeziku). To će vam pomoći da organizirate i pokrenete svoju radionicu povodom Međunarodnog dana kuhara 2022. Komplet alata sadržavat će sve što vam je potrebno za vođenje radionice, od uputa do materijala do recepata, društvenih medija do igara i savjeta za uzgoj vrta.. Priručnik naravno nije obavezan jer vjerujemo da znanja usmjerena na održivost i okoliš kao i zdrave recepte našeg podneblja možete uspješno prenijeti na najmlađe. Nije nužno organizirati radionicu jer osnovna ideja svake godine promicati kuharsku profesiju te pokušati svoje vrijeme odvojiti za edukaciju i približavanje mladim kuharima i slastičarima.

Pozivamo Vas da se aktivirate, stupite u kontakt sa školama i vrtićima u Vašoj lokalnoj zajednici i iskoristite ovu priliku na predloženi način. Provedite vrijeme sa svojom djecom ili unucima na predloženi način. Odvojite malo svog vremena za budućnost i promociju profesije, educirajte sebe, svoje osoblje, učenike, i svoju zajednicu jer sa znanjem možemo odgovornije kreirati pravilnu edukaciju za mlade kuhare i slastičare.    

Naša je ostavština pomoći djeci da se oduševe zdravom hranom i našom industrijom.

Fotografije i videa kako ste obilježili ovaj za nas poseban dan možete poslati na hks@kuhar.hr te ćemo ih objaviti na našoj web stranici i idućem broju časopisa Hrvatski kuhar, a proslijedit ćemo ih i u našu krovnu organizcaiju „Worldchefs“.

Svim kuharima Lijepe naše Hrvatske i dragim nam kolegama u svijetu želimo sve najbolje povodom Svjetskog dana kuhara.

 

Podijeli