U sklopu Dana hrvatskog kulinarstva, na Zagrebačkom velesajmu i sajmu Ambienta, 25. rujna održan je 15. Kamelija kup, natjecanje učenika kuharstva i slastičarstva. Na ovom natjecanju sudjelovali su učenici strukovnih škola iz Vukovara, Pitomače, Požege, Bjelovara, Zagreba, Pule, Biograda i Splita.
Stručni suci nisu krili svoje zadovoljstvo viđenim – istaknuli su kako su ih posebno dojmili predanost, znanje, organizacija i izvedba jela natjecatelja. Dodali su da je očigledan marljiv rad mentora s učenicima, što se jasno odrazilo na kvaliteti i kreativnosti prezentiranih menija. Sudački žiri su bili: akademici Hrvatske kulinarske akademije Gostimir Dragić, Marija Kuzminski, Stevo Krapandža, Matija Balent, Dragica Lukin, te chefovi Ivo Ljubek, Alen Belić, Zdravko Krnjajić i Vehid Šaldić.
Najveće iznenađenje ovogodišnjeg Kamelija kupa bila je Iva Radoš, učenica 3. razreda Obrtničke škole u Požegi, koja je briljirala sa svoja tri slijeda i osvojila maksimalnih 100 bodova. Njezina izvedba oduševila je stručni žiri, a predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Erich Glavica uputio joj je i posebno priznanje – poziv da se pridruži HKS timu na Kulinarskom svjetskom prvenstvu u Luksemburgu sljedeće godine.
Zlatne medalje su osvojili:
Kuhari:
Iva Radoš i Emili Pantelić iz Obrtničke škole Požega, pod mentorstvom Andreje Katarine Uremović.
Jan Hećimović i Valerija Štefanac iz Obrtničke škole Bjelovar, pod mentorstvom Igora Grgića.
Slastičarke:
Katarina Plantak iz Ugostiteljsko-turističkog učilišta iz Zagreba, pod mentorstvom Lidije Pavičić.
Marija Tošić, Turističko ugostiteljska škola Split, pod mentorstvom Cvite Lolić.
Srebro su osvojili:
Anđela Pocrnja i Antonio Pavičić iz Turističko ugostiteljske škole Split, pod mentorstvom Karmele Lelas.
Nikolina Kutnar i Gabrijela Labaš iz zagrebačkog Ugostiteljsko-turističkog učilišta, pod mentorstvom Marice Memišević.
Broncu su osvojili:
Toni Peruško i Din Jugovac iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule, pod mentorstvom Filipa Gunjače.
Bernarda Tokić i Nina Klarica iz Srednje škole Biograd na Moru, pod mentrostvom Kristijana Pezelja.
Lovro Rengel i Karla Franjić iz Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače, pod mentorstvom Darka Baričevića.
Mate Salapić i Marin Tarle iz Turističko ugostiteljske škole iz Splita, pod mentorstvom Ivana Romca.
Manuela Šokčević i Emanuel Tot iz Srednje strukovne škole Marko Babić iz Vukovara, pod mentorstvom Damira Mikulića.
Čestitamo svima na trudu, strasti i medaljama! Nadamo se da se sljedeće godine vidimo u još većem broju, a da će se učenici koji sada završavaju svoje školovanje natjecati u kategoriji "young chef" Worldchefs natjecanja.
Ovaj događaj još jednom je pokazao koliko je važno ulagati u mlade gastronomske talente i poticati ih na kreativnost i izvrsnost.
Zahvaljujemo svim učenicima, njihovim mentorima i ravnateljima škola na sudjelovanju, trudu i strasti prema gastronomiji koju su pokazali na ovogodišnjem Kamelija kupu.
Fotografije: Rene Karaman