Događaji

Judging Seminar s Gertom Klötzkeom!

Kao certificirani sudac Worldchefs-a i bivši predsjednik Odbora za kulinarska natjecanja iste organizacije, Gert je svojim znanjem i iskustvom inspirirao generacije kuhara. Njegova impresivna karijera uključuje vođenje švedske kulinarske reprezentacije do pobjeda na Kulinarskoj olimpijadi 2000. i 2004. godine, mentoriranje europskih timova te treniranje finske nacionalne ekipe, koja je osvojila drugo mjesto na Kulinarskoj olimpijadi 2016. godine.

DANI HRVATSKOG KULINARSTVA SU POČELI!

Na ovogodišnjem Kamelija kupu sudjeluju najperspektivniji mladi slastičari iz pet različitih škola:

Maja Vrček - Gospodarska škola Varaždin

Daniel Tulić - Srednja škola Petra Šegedina

Daryna Larcheva - Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića

Tara Krušelj - Ugostiteljsko-turističko učilište Zagreb

Ema Rade - Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac

Dani hrvatskog kulinarstva u Poreču - Hodogram

Dani hrvatskog kulinarstva 2024., prestižna godišnja manifestacija HKS-a, održat će se od 10. do 16. studenog 2024. godine u dvorani Žatika u Poreču. Tjedan posvećen vrhunskim kulinarskim događanjima okuplja najtalentiranije kuhare, slastičare i gastronomske stručnjake iz Hrvatske i inozemstva. Program natjecanja nudi četiri uzbudljive kategorije koje pružaju priliku za isticanje i natjecanje:

- Kamelija Kup: Natjecanje namijenjeno perspektivnim srednjoškolcima, koje potiče mlade kuhare i slastičare na usavršavanje i profesionalni rast u struci.

Croatian Culinary Cup

Natjecanje organiziramo u suradnji s Worldchefsom, čime osiguravamo najviši standard organizacije i suđenja.

Na natjecanju će kuhari i slastičari iz Hrvatske i inozemstva imati priliku pokazati svoje vještine pred eminentnim sucima iz Worldchefs-a, internacionalnim stručnjacima koji su svjetski priznati u kulinarskoj industriji.

Sudionici će imati jedinstvenu priliku da se natječu, uče od najboljih te razmijene iskustva s kolegama iz struke na globalnoj razini. 

Broj natjecateljskih mjesta je ograničen.

14. Kamelija kup

Svi zainteresirani učenici i mentori mogu se prijaviti putem Google obrasca, a za propozicije, točan datum i pravila natjecanja, možete se javiti na hks.kuhar@gmail.com nakon čega ćemo Vas kontaktirati sa svim potrebnim detaljima, uključujući informacije o smještaju i namirnicama. Hrvatski kuharski savez slobodan je nakon zaprimanja prijava organizirati točan raspored natjecanja.

Hrvatski kuharski savez podržao Društvo osoba s invaliditetom Varaždin na Danu otvorenih vrata

Ova hvalevrijedna manifestacija okupila je mnoge sudionike i pružila nezaboravno iskustvo svima prisutnima.

Program je bio bogat sportskim aktivnostima, među kojima je posebno zanimljivo bilo boćanje. Boćanje, poznato i kao balote ili bućanje, tradicionalni je sredozemni sport koji ima duboke korijene u hrvatskoj kulturi. Sudionici su se natjecali u ovom sportu, a atmosfera je bila ispunjena veseljem i prijateljskim natjecanjem.

Peto natjecanje u kuhanju kotlića: Priprema najboljeg graha u Malom Bukovcu

Natjecanje je okupilo raznolike ekipe, od iskusnih kuhara do amatera entuzijasta, svi sa željom da pokažu svoje vještine i ljubav prema kuhanju. Atmosfera je bila ispunjena natjecateljskim duhom, ali i prijateljstvom i zajedništvom. Ekipe su se trudile impresionirati žiri svojim jedinstvenim receptima i tehnikama kuhanja graha u kotliću, koristeći različite sastojke i začine kako bi postigli savršen okus.

Sandra Jadek i Dražen Šafar nastupili na F&B Innovations u sklopu Sarajevo Destination Festivala!

Potpredsjednica Hrvatskog Kuharskog Saveza, Sandra Jadek, održala je zanimljiv Masterclass pod nazivom "Tradicionalni Okusi u Modernom Slastičarstvu". Sandra je demonstrirala kako se tradicionalni okusi mogu prenijeti u suvremene slastičarske kreacije, istovremeno poštujući autentičnost i bogatstvo naslijeđa.

Održano 1. državno natjecanje u prigotovljavanju jela u wok-u

Okupilo se 12 učenika iz 7 škola diljem zemlje:

  1. Srednja strukovna škola Vinkovci
  2. Poljoprivredno-prehrambena škola Požega
  3. Strukovna škola Đurđevac
  4. Industrijsko-obrtnička škola Slatina
  5. Obrtnička škola Koprivnica
  6. Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar
  7. Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača

Uz učenike, u natjecanju je sudjelovala i kategorija profesionalaca, u kojoj su se natjecali iskusni kuhari.

6. Zlatni orah

Organizatori ovog spektakla bili su dopredsjednica Hrvatskog kuharskog saveza (HKS), Sandra Jadek, te predsjednik Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, Dražen Šafar.

Na natjecanju je sudjelovalo 52 stručnjaka iz pet zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Mađarske. Među njima je bilo 31 profesionalac i 21 učenik strukovne škole, što je dodatno obogatilo natjecanje različitim kulinarskim pristupima i tehnikama.