Na natjecanju CRO TOP 10 sudjelovalo je 10 najboljih kuhara po rang listi Hrvatskog kuharskog saveza za 2015. godinu. Natjecanje je pozivno, a svoj poziv, sudionici su zaslužili natječući se na Hrvatskom kuharskom kupu, Državnom kuharskom prvenstvu i međunarodnim natjecanjima pod okriljem WACS-a (Svjetsko udruženje kuhara) u prošloj godini.
Od 10 sati u jutro pa sve do 18:30 desetoro najboljih hrvatskih kuhara borilo se za titulu onog najboljeg među njima, pripremajući raznovrsna jela, a osnovna zadana namirnica u kvalifikacijskom dijelu natjecanja bio je svinjski file. Nakon što su uz podršku publike svi natjecatelji pripremili svoja jela, stručni ocjenjivački sud je bodovao i prokomentirao njihove radove, a trojica najboljih ušla su u finale. Uistinu uzbudljiva borba se odvijala u Paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma. Ante Ojdanić „provukao“ se u finale sa samo 0,33 boda ispred četvrtoplasirane Marije Bošnjak, a u finalu je sa gotovo savršenim glavnim jelom osvojio ocjenjivački sud i probio se na prvo mjesto. Dario Denac iz restorana Minerva iz Varaždinskih Toplica, bio je vodeći nakon kvalifikacija, ali sa malo lošijom izvedbom u finalu prepustio je pobjedničko postolje za manje od boda. Na treće mjesto, plasirao se Dino Bebić iz Dogus Marina hoteli; D-Resort, Šibenik. Finalisti su pripremali glavno jelo od orade i desert, sa namirnicama s kojima su se upoznali tek neposredno prije, a sva pripremljena jela bila su otvorena za degustaciju posjetiteljima Velesajma. Pobjedničku prijelaznu skulpturu i vrijedne sponzorske i novčane nagrade pobjedniku je uručio gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, koji već dugi niz godina prati i podržava rad Hrvatskog kuharskog saveza.
CRO TOP 10 natjecanje šlag je na torti petodnevne manifestacije Hrvatskog kuharskog saveza u sklopu sajma Hotel&Gastroteh na Zagrebačkom Velesajmu koja sadrži niz degustacija i prezentacija slatkih i slanih, ali i onih tradicionalnih jela. U pet dana manifestacije posjetitelji su mogli razmazit svoja nepca tradicionalnim jelima Zagrebačke, Varaždinske, Karlovačke, Virovitičko-podravske, Istarske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Bjelovarsko-bilogorske županije. Kuhari iz spomenutih županija potrudili su se da nitko ne ostane gladan, a posjetitelji su kući mogli ponijeti recepte i vrijedne kuharske savjete iz prve ruke. Poslastica drugog dana manifestacije bilo je amatersko natjecanje u ukrašavanju Dolcela torti u kojima su sudjelovali posjetitelji sajma. Oni su uz pomoć vrhunske slastičarke Dragice Lukin ukrašavali već unaprijed pripremljene torte. Kako se ocjenjivači HKS-a nisu mogli odlučiti koja je najljepše dekorirana zaključili su da su svi natjecatelji zaslužili nagradu te su kućama ponijeli toru koju su i ukrasili.
Rezultati:
Kvalifikacije – glavno jelo |
||
Plasman |
Natjecatelj |
Bodovi |
1 |
Dario Denac, Restoran Minerva, Varaždinske Toplice |
64,67 |
2 |
Dino Bebić, Dogus Marina hoteli; D-Resort, Šibenik |
62,00 |
3 |
Ante Ojdanić, Hotel Cornaro, Split |
61,67 |
4 |
Marija Bošnjak, U.K. Vukovarsko – srijemske županije |
61,33 |
5 |
Željko Bešenić, Restoran Minerva, Varaždinske Toplice |
58,67 |
6 |
Tihomir Krijan, Hotel Art, Sedis d.o.o., Slavonski Brod |
57,00 |
7 |
Erich Glavica, GASTRO d.o.o., Koprivnica |
54,67 |
8 |
Anđelko Pomper, Restoran Zlatne Gorice, Varaždin Breg |
54,00 |
9 |
Danijela Crnjak Andri, GastroGar, Garešnica |
50,67 |
Finale – glavno jelo |
||
Plasman |
Natjecatelj |
Bodovi |
1 |
Ante Ojdanić, Hotel Cornaro, Split |
71,67 |
2 |
Dino Bebić, Dogus Marina hoteli; D-Resort, Šibenik |
64,67 |
3 |
Dario Denac, Restoran Minerva, Varaždinske Toplice |
60,00 |
Finale – desert |
||
Plasman |
Natjecatelj |
Bodovi |
1 |
Dario Denac, Restoran Minerva, Varaždinske Toplice |
62,33 |
2 |
Ante Ojdanić, Hotel Cornaro, Split |
54,33 |
3 |
Dino Bebić, Dogus Marina hoteli; D-Resort, Šibenik |
52,33 |
Ukupni poredak |
||
Plasman |
Natjecatelj |
Bodovi |
1 |
Ante Ojdanić, Hotel Cornaro, Split |
187,67 |
2 |
Dario Denac, Restoran Minerva, Varaždinske Toplice |
187,00 |
3 |
Dino Bebić, Dogus Marina hoteli; D-Resort, Šibenik |
179,00 |
4 |
Marija Bošnjak, U.K. Vukovarsko – srijemske županije |
61,33 |
5 |
Željko Bešenić, Restoran Minerva, Varaždinske Toplice |
58,67 |
6 |
Tihomir Krijan, Hotel Art, Sedis d.o.o., Slavonski Brod |
57,00 |
7 |
Erich Glavica, GASTRO d.o.o., Koprivnica |
54,67 |
8 |
Anđelko Pomper, Restoran Zlatne Gorice, Varaždin Breg |
54,00 |
9 |
Danijela Crnjak Andri, GastroGar, Garešnica |
50,67 |