Odgođeno natjecanje Bocuse d'Or Croatia

Kategorija vijesti
Kandidatima koji su se pripremali na ovogodišnje natjecanje poručujemo da nastave s pripremama prema aktualnim propozicijama, a nove informacije o natjecanju mogu očekivati  u narednim tjednima.

20 godina nakon kreiranja natjecanja, suočavajući se sa sve većim brojem zemalja koje žele sudjelovati na prestižnom natjecanju, Bocuse d'Or je 2007. godine stvorio i koncept kontinentalnih kvalifikacija: Bocuse d'Or Europe, Bocuse d'Or Latinska Amerika, Bocuse d'Or Afrika i Bocuse d'Or Azija-Pacifik.

Ova događanja su zapravo kontinentalna finala i imaju za cilj odabrati 24 zemlje koje će stići do prestižnog finala. Nagrada Bocuse d'Or dodjeljuje se na kraju finala koje se održava svake dvije godine u siječnju tijekom sajma Sirha u Lyonu. Više od izoliranog događaja, Bocuse d'Or sada ima preko šezdeset nacionalnih i kontinentalnih natjecanja tijekom dvogodišnjeg ciklusa, što dovodi do kulminacije svjetskog finala koji se uvijek održava u Lyonu.

Hrvatska je već nekoliko godina članica Bocus d'Or obitelji, a Hrvatski kuharski savez organizira Bocuse d'Or Croatia natjecanje te sudjeluje u europskim kvalifikacijskim ciklusima.
Prilikom objave propozicija za ovogodišnje nacionalno natjecanje koje se trebalo održati 09. prosinca, i u kojem bi pobjednik postao sudionik Bocuse d'Or Europe koje će se održati u Mađarskoj u ožujku 2022. godine, 20 europskih zemalja iskazalo je interes da sudjeluje na spomenutom natjecanju.      
No nakon objave propozicija hrvatskog natjecanja, još je nekoliko zemalja iskazalo interes za sudjelovanjem te je organizator bio primoran odabrati njih samo 20. Nažalost, među četiri zemlje koje neće nastupiti u Budimpešti našla se i Hrvatska te će priliku za nastup na Europskim kvalifikacijama dobiti tek u sljedećem ciklusu (2023-2024).

Stoga je Hrvatski kuharski savez donio odluku da se Bocuse d'Or Croatia natjecanje ne održi kako je bilo predviđeno ove godine. 
No u želji da se hrvatski kandidat što bolje pripremi za sljedeću stepenicu i što bolji nastup na europskim kvalifikacijama, sljedeći Bocuse d'Or Croatia trebao bi se održati prije natjecanja u Budimpešti, početkom 2022. godine, a pobjednik tog natjecanja postat će hrvatski kandidat za sljedeći ciklus Bocuse d'Or-a. Time će dobiti i značajno više vremena za zahtjevnu pripremu za Bocuse d'Or Europe, a imat će priliku posjetiti i europske kvalifikacije u Budimpešti kao i veliko finale u Francuskoj u siječnju 2023. godine. Stoga svima koji su se pripremali na ovogodišnje natjecanje poručujemo da nastave s pripremama prema aktualnim propozicijama, a nove informacije o natjecanju mogu očekivati  u narednim tjednima.

Propozicije za natjecanje možete preuzeti ispod ovog teksta