Legendarni slovenski kuhar Jožef Oseli postao prvi inozemni član Hrvatske kulinarske akademije

Kategorija vijesti
U četvrtak, 12. svibnja u restoranu Avsenik u Begunjah na Gorenjskem u Sloveniji, uručene su počasti legendarnom slovenskom kuharu Jožefu Oseliju za ulazak u Hrvatsku kulinarsku akademiju. Na temelju dugogodišnje suradnje i velikom doprinosu u stvaranju edukativnih programa, organizaciji humanitarne pomoći hrvatskim državljanima u nekoliko prilika i realizaciji nebrojenih kulinarskih radionica u Hrvatskoj, Jožef Oseli je jednoglasnom odlukom Skupštine Hrvatskog kuharskog saveza primljen u Hrvatsku kulinarsku akademiju kao počasni član.

Na predstavljanju i promociji autobiografije Jožefa Oselija pod nazivom „Uresničil sam sanje“, počasti, odnosno diplomu i medalju Akademije, predali su mu predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni zajedno s predsjednikom za humanitarne aktivnosti Saveza Erichom Glavicom i predsjednikom Udruge kuhara Varaždinske županije Bojanom Bohorčom. Događanje je pratio i dobrotvorni koncert više glazbenika za udrugu „Sožitje“. 
„U ugodnoj atmosferi i u društvu prijatelja i poznanika slavnog slovenskog kuhara, bila nam je velika čast i zadovoljstvo ovom gestom odati priznanje našem dragom prijatelju i kolegi za sve što je učinio za Hrvatski kuharski savez i napredak kulinarstva u Hrvatskoj“ – istaknuo je predsjednik Saveza, Damir Crleni.
 
Iako je neumorni Jožef Oseli već nekoliko godina u zasluženoj mirovini i na ovom događanju dogovorene su daljnje suradnje ponajviše vezane na humanitarne aktivnosti i promociji kulinarske struke. 


U kratko o Jožefu Oseliu:
Jožef Oseli rođen je 4 ožujka 1949. Vrhunski je poznavatelj svjetske kuhinje koju je upoznao na svojim mnogobrojnim putovanjima i stručnim usavršavanjima. Stručnjak je i u izradi slastica što mu je i najveća strast. Osvajač je mnogobrojnih medalja na kulinarskim natjecanjima te je odlikovan državnim odličjem. Počasni je član i  Francuske kulinarske Akademije i Emirates Culinary Guild-a. Napisao je mnogobrojne kulinarske članke i recepte u slovenskim, hrvatskim i japanskim tiskovinama i magazinima te je nekoliko godina vodio i kulinarske emisije u živo na RTV Sloveniji. Svoja znanja je usavršavao i na prestižnom Paul Bocuse institute-u, a tijekom svog života većinom je kuhao za visoke dužnosnike bivše države te Slovenije i Hrvatske te je između ostalih poslova radio i u Parlamentu Republike Slovenije, na Brijunima, za Protokol SRS-a, te za Southern Sun Company u Južnoafričkoj Republici, Paradise Sun Hotelima na Sejšelima te Hotelu Lav u Ljubljani. Njegov bogat životopis i zanimljive priče s kulinarskih putovanja, pretočio je i u svoju autobiografsku knjigu "Uresničil sam sanje".
 

Galerija slika

Podijeli