U prekrasnom ambijentu Vinarije Coner nadomak Bjelovara održalo se „Bilogorsko kolo“ u organizaciji novoosnovane Udruge kuhara i slastičara Bilogore kojoj predsjeda Erich Glavica. Natjecatelji su imali zadatak pripremiti svečane hladne plate od smuđa i šarana i svježeg sira, toplo glavno jelo s prilogom od svinjskog filea, a slastičarko umijeće pokazali su kod pripreme deserta od oraha, meda i šljiva i to sve za 12 osoba. Nezahvalan zadatak ocjenjivanja jela pripao je eminentnim kuharima, članovima Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza, Miroslavu Dolovčaku, Vladimiru Balentu, Gostimiru Dragiću i Zlatku Sedlaniću.
U dvije od tri kategorije, te posljedično i u ukupnom poretku, pobijedila je mlada kuharica iz Vinkovaca, Ana-Maria Stanković kojoj je pomagao Marko Kovačević. Da ne pobjedi u sve tri kategorije, spriječio ju je Marin Pozder sa pomoćnikom Stjepanom Prašnjakom iz varaždinskog restorana Bedem, koji je pripremio najbolji desert te sveukupno zauzeo drugo mjesto. Trećeplasirani u ukupnom poretku bio je Antonio Bukvić i njegov pomoćnik Tomislav Sabolić iz Party d.o.o. iz Koprivnice.
Iako zamišljen i realiziran u natjecateljskom formatu, Hrvatski kuharski kup prije svega je mjesto susreta kuhara i slastičara iz svih krajeva Hrvatske i odlična platforma sa afirmaciju mladih kuhara, stjecanja novih kulinarskih znanja i vještina te razmjena iskustva. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. U sklopu svečane večere, na kojoj su uzvanici imali priliku kušati ova mala kulinarska remekdjela, prezentirana su i tradicionalna jela Bjelovarsko-bilogorske županije.
Hrvatski kuharski kup nastavit će sa natjecanjima već za dva tjedna u Solinu te za nepunih mjesec dana u Vinkovcima.
“Bilogorsko kolo”
21. – 22. Ožujka 2017.
Vinarija Coner, Jabučeta
Rezultati natjecanja:
Kategorija A – Hladna plata |
|
||
Plasman |
Natjecatelj |
Bodovi |
|
1 |
Ana-Maria Stanković |
Srednja strukovna škola Vinkovci |
71,25 |
2 |
Marin Pozder |
Restoran Bedem, Varaždin |
67,00 |
3 |
Antonio Bukvić |
PARTY D.O.O., Koprivnica |
61,00 |
4 |
Ivan Tomas |
Restoran Fontana Crnković, Varaždin |
60,75 |
5 |
Danijela Crnjak Andri |
Gastrogar, Garešnica |
59,75 |
6 |
Dubravko Slunjski |
Hotel Terme Jezerčica, Donja Stubica |
55,50 |
7 |
Vehid Šaldić |
Restoran Korta,Fažana |
40,25 |
|
|
|
|
Kategorija B – Toplo jelo |
|
||
Plasman |
Natjecatelj |
Bodovi |
|
1 |
Ana-Maria Stanković |
Srednja strukovna škola Vinkovci |
73,50 |
2 |
Marin Pozder |
Restoran Bedem, Varaždin |
68,75 |
3 |
Danijela Crnjak Andri |
Gastrogar, Garešnica |
58,75 |
4 |
Antonio Bukvić |
PARTY D.O.O., Koprivnica |
58,50 |
5 |
Ivan Tomas |
Restoran Fontana Crnković, Varaždin |
56,00 |
6 |
Dubravko Slunjski |
Hotel Terme Jezerčica, Donja Stubica |
55,00 |
7 |
Vehid Šaldić |
Restoran Korta,Fažana |
44,75 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Kategorija C – Desert |
|
||
Plasman |
Natjecatelj |
Bodovi |
|
1 |
Marin Pozder |
Restoran Bedem, Varaždin |
65,00 |
2 |
Ana-Maria Stanković |
Srednja strukovna škola Vinkovci |
64,50 |
3 |
Dubravko Slunjski |
Hotel Terme Jezerčica, Donja Stubica |
64,25 |
4 |
Danijela Crnjak Andri |
Gastrogar, Garešnica |
61,00 |
5 |
Antonio Bukvić |
PARTY D.O.O., Koprivnica |
60,50 |
6 |
Ivan Tomas |
Restoran Fontana Crnković, Varaždin |
50,00 |
7 |
Vehid Šaldić |
Restoran Korta,Fažana |
43,50 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Ukupni poredak |
|
||
Plasman |
Natjecatelj |
Bodovi |
|
1 |
Ana-Maria Stanković |
Srednja strukovna škola Vinkovci |
209,25 |
2 |
Marin Pozder |
Restoran Bedem, Varaždin |
200,75 |
3 |
Antonio Bukvić |
PARTY D.O.O., Koprivnica |
180,00 |
4 |
Danijela Crnjak Andri |
Gastrogar, Garešnica |
179,50 |
5 |
Dubravko Slunjski |
Hotel Terme Jezerčica, Donja Stubica |
174,75 |
6 |
Ivan Tomas |
Restoran Fontana Crnković, Varaždin |
166,75 |
7 |
Vehid Šaldić |
Restoran Korta,Fažana |
128,50 |