Organizatori ovog spektakla bili su dopredsjednica Hrvatskog kuharskog saveza (HKS), Sandra Jadek, te predsjednik Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, Dražen Šafar.
Na natjecanju je sudjelovalo 52 stručnjaka iz pet zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Mađarske. Među njima je bilo 31 profesionalac i 21 učenik strukovne škole, što je dodatno obogatilo natjecanje različitim kulinarskim pristupima i tehnikama.
Profesionalci su se nadmetali u pripremi svečanih torti od oraha te u izradi skulptura od šećerne mase, dok su učenici pokazali svoje vještine u pripremi žarbo kolača od iste dragocjene namirnice.
Ovogodišnje natjecanje je posebno obilježio pozdrav novog predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza, Ericha Glavice, koji je izrazio svoju podršku događaju.
Zlatni Orah je još jednom potvrdio svoj status kao nezaobilazno mjesto susreta vrhunskih slastičara, zahvaljujući predanom radu Dražena Šafara i Sandre Jadek. Njihov angažman ne samo što je promovirao bogatstvo kulinarske tradicije njihovog kraja, već i cijele domovine.
Predsjednik Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva za strukovne škole, Saša Bešlić, uz podršku profesora Jordana Nastanovića iz Beograda i Nina Žganeca, istaknuo je iznimne talente mladih natjecatelja te ih pohvalio za njihov trud i predanost.
U kategoriji profesionalaca za torte su nagrađeni:
Prvo mjesto: Ivan Ergović
Drugo mjesto: Vedrana Hrastovec Sedlar
Treće mjesto: Štefica Horvatinec
Ovi izuzetni slastičari su svojom vještinom, kreativnošću i predanošću osvojili srca žirija i publike, te su zasluženo stali na postolje kao laureati ovog prestižnog natjecanja.
U kategoriji učenika strukovnih škola, pobjednici su:
Prvo mjesto: Viktorija Rengel iz Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače s mentorom Darkom Baričevićem.
Drugo mjesto: Mirjana Vildman iz Srednje strukovne škole Vinkovci s mentoricom Dunjom Čuljak.
Treće mjesto: Manca Štricelj iz Živilske in naravovarstvene škole BIC iz Ljubljane.
Ovi talentirani učenici su pokazali izuzetne vještine i kreativnost u pripremi žarbo kolača od oraha, što je zasluženo prepoznato od strane žirija.
U kategoriji profesionalaca za skulpture su nagrađeni:
Prvo mjesto: Vedrana Hrastovec Sedlar za skulpturu "Zmaj"
Drugo mjesto: Damir Glavač za skulpturu "Bonsai"
Treće mjesto: Dijana Bošnjak za skulpturu "Pinokio"
Ovi iznimno talentirani slastičari su svojom maštovitošću i tehničkom vještinom stvorili impresivne skulpture od šećerne mase, koje su očarale žiri svojom originalnošću i detaljima.
Nakon čestitanja i uručenja zaista bogatih nagrada svim natjecateljima, uz zvuke tamburice, uslijedila je svečana večera koja je obilježila kraj ovog spektakularnog događaja. Pravi gastronomski spektakl slanih delicija pripremilo je čak 16 restorana koji su se predstavili svojim najboljim jelima, ističući raznolikost i kvalitetu kulinarske scene na ovom području. Uz uživanje u vrhunskoj hrani, sudionici su imali priliku razmijeniti iskustva i povezati se s kolegama iz struke te proslaviti uspjeh natjecanja u ugodnom i opuštenom ozračju. Hrvatski kuharski savez izražava duboku zahvalnost tvrtkama Dukat i Podravka na velikodušnom sponzorstvu ovog nezaboravnog događaja. Njihova podrška je bila ključna u ostvarivanju uspjeha Zlatnog Oraha, omogućujući organizaciji da pruži vrhunski doživljaj kako natjecateljima tako i publici.