"Zlatna jabuka" proglasila prva tri finalista ovogodišnjeg Hrvatskog kuharskog kupa

Kategorija vijesti
Natjecanjem 1. kola pod nazivom "Zlatna Jabuka", otvoreno je petnaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa. Natjecanje u Vinkovcima održano je u organizaciji Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko- srijemske županije i Hrvatskog kuharskog saveza, a uz potporu generalnog pokrovitelja Podravke i zlatnog sponzora Dukata koji kontinuirano, od samog početka, podržavaju rad Saveza i ove manifestacije. 

Ova dvodnevna manifestacija započela je u četvrtak, 21. listopada kada su sudionici natjecanja u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci zajedno sa mentorima i učenicima smjer kuhar obilježili Međunarodni dan kuhara. Nakon okrijepe i sastanka s Ocjenjivačkim sudom Hrvatskog kuharskog saveza natjecatelji su započeli s pripremom tri slijeda jela za svečanu večeru kojoj je sljedećeg dana nazočilo preko 200 uzvanika u dvorani restorana Barun Trenk. Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od svinjskog buta, a toplo glavno jelo i hladni desert morali su biti temlejeni i inspirirani jednim od jela iz Slavonsko-srijemskog recopisa, kuharice koja je predstavljena javnosti dva dana ranije. Njihova jela ocjenjivao je Ocjenjivački sud kojeg su činili članovi Sekcije Ocjenjivača HKS-a:  Ivica Ljubek,  Zlatko Sedlanić i Marija Kuzminski dok je rad u kuhinji pratio Damir Crleni.
Sudionici natjecanja prisustvovati su i kuharskoj radionici u sklopu projekta VirtuOs.
    
Neposredno prije početka službenog proglašenja pobjednika ovogodišnjeg natjecanja okupljene su pozdravili domaćin i predsjednik Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko- srijemske županije, Jozo Gale, predsjednik HKS-a Damir Crleni te predstavnici Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.

Pobjedu u ukupnom poretku ostvarili su Dino Veselić i Nikola Domislović predstavljajući Park Boutique Hotel, Varaždin, drugo mjesto osvojili su Ivan Fot s pomoćnikom Šimunom Novakom iz Restoran Garestin, Varaždin, a Saša Ninković i Robert Takaš iz osječkog restorana Lipov Hlad, zauzeli su treće mjeseto. Sve tri ekipe tim su se plasmanima plasirale i na veliku završnicu koja će se održati u travnju 2023. Godine.  Najboljima su zajedničkim snagama proglasili predstavnik Podravke, Zlatko Sedlanić sa svojim kolegama iz ocjenjivačkog suda te predstavnici Grada i Županije. U sklopu večere svoja jela predstavljali su i sudionici revijalnog natjecanja koji su pripremali tradicionalna slavonska jela pripremljena po recepturama iz Slavonsko-srijemskog recopisa, a gosti su mogli uživati uz nastupe KUD-a „Šumari, Tamburaškog sastava „Ringišpil“ te su mnogi od njih osvojili bogate nagrade na tradicionalnoj tomboli. 

Hrvatski kuharski kup nastavit će se drugim kolom, 12. i 13.  prosinca u Varaždinskim Toplicama.
 

Galerija slika

Podijeli