PROGLAŠENI POBJEDNICI 12. NATJECANJA UČENIKA KAMELIJA KUP I 9. DRŽAVNI PRVAK U SLASTIČARSTVU

Kategorija vijesti
Završio je drugi dan manifestacije „Dani hrvatskog kulinarstva“, čija se napeta natjecanja i zanimljive radionice održavaju u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama.

U jutarnjim satima programa počela su preostala natjecanja u sklopu 12. Kamelija kupa i državnog natjecanja u slastičarstvu, a tokom dana su proglašeni i prvi pobjednici. 

Zlatnu medalju u kuharskoj kategoriji ovogodišnjeg natjecanja učenika Kamelija kup osvojili su učenici iz Srednje škole Vinkovci, Ana Vrbovski i Franjo Mikinac uz budno oko mentorice Marije Bošnjak, a najbolja slastičarka završnih razreda je Paola Vukić uz mentoricu Vesnu Petravić iz Srednje škole Pregrada. Najboljom školom u ukupnom poretku proglašena je Srednja škola Vinkovci, drugo mjesto pripalo je Srednjoj školi Prelog, a trećeplasirana je Turističko – ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar. Predstavnik Visoke škole Aspira, Tonči Drlje,  je predstavnicima spomenutih škola uručio vaučere s vrijednim stipendijama. Nakon uručenja nagrada i priznanja svi su prisutni natjecatelji jednoglasno izviknuli poruku mira „Chefs believe in peace!“, kao dio globalne poruke koju priprema Svjetska kuharska organizacija Worldchefs.
Što se tiče ostatka programa,  u vrijeme prvih proglašenja, krenula sui natjecanja za državnog prvaka u kuharstvu, a sudionici su pred publikom odmjeravali umijeće u kreiranju streetfood i restoranskih jela. Za sve zainteresirane i željne znanja održane su radionice o prhkim francuskim tijestima i oslikavanju torti paintbrush tehnikom pod vodstvom slastičarke Sandre Jadek i njenog kolege po struci Josipa Bošnjaka. 

U večernjim satima su dodijeljene i medalje u slastičarskim kategorijama. Zlato iz područja slastičarske artistike pripalo je Nikolini Lončar iz hotela Zlatan i Ivanu Ergoviću iz Valamar Riviere, srebro su osvojile Dajana Bošnjak i Matija Katić, a poziciju trećeg mjesta zauzele su Ivana Živčić i Katarina Filipašić. U kategoriji „Torta“, prvo mjesto osvaja Ivan Ergović, druge po redu su Matija Katić, Suzana Fuks, Dajana Bošnjak, Ivana Živčić te Danijela Matijašić, dok je bronca išla u ruke Katarine Filipašić i Irene Miličević. Kategoriju „Desert“ osvaja Irena Miličević, a srebro je svojim desertom osvojio Ivan Ergović. On je i dobitnik zlatne medalje u kategoriji „Kolač“, dok je drugo mjesto pripalo Antoniu Bokunu iz hotela Westin, Zagreb. U ukupnom je poretku treće mjesto osvojila Matija Katić iz obrta Cukerija, na drugo mjesto plasirala se Irena Miličević iz Union foods d.o.o., a novi državni prvak u slastičarstvu je Ivan Ergović iz Valamar Riviere. I ovom su prilikom najboljim natjecateljima ukupnog poretka uručene stipendije Visokog učilišta Aspira.

Ovim putem ponovno zahvaljujemo svim natjecateljima iz spomenutih kategorija koji su u ova dva dana pokazali vrhunsko znanje i kreativnost, a posebno čestitamo novoproglašenim pobjednicima! 

Sutra se nastavlja Državno prvenstvo kuhara, a natjecatelji će se predstavljati u sljedećim kategorijama: umjetnost kuhanja, fingerfood i svečani meni, kulinarska artistika i Hrvatska kulinarska baština, a ekipno će se natjecati u kreiranju hladne plate. Posjetitelji radionica će imati priliku upoznati nekoliko međunarodnih kuhinja na masterclass radionicama renomirane slastičarke Alme Rekič „Okusi Slovenije“ i grčke chefice Magdalini Tsitsinoudi. Visoka škola Aspira će predstaviti svoj program obrazovanja, a degustacijske radionice osigurat će Podravka.