Kulinarska olimpijada je pred vratima, upoznajte hrvatske predstavnike

Kategorija vijesti
Kulinarska olimpijada je najstarije i najveće međunarodno kulinarsko natjecanje na svijetu. Održava se već preko 100 godina te okuplja najbolje kuhare i slastičare sa svih kontinenata željnih dokazivanja i predstavljanja svojih kulinarskih sposobnosti.

Hrvatska je sa svojim predstavnicima do sada sudjelovala na posljednja 3 izdanja te osvojila mnogobrojne medalje u raznim kategorijama. Na Kulinarskoj olimpijadi koja će se po prvi puta odvijati u sklopu sajma INTERGASTRA u Stuttgartu u veljači 2020. godine, predstavit će se preko 3000 natjecatelja (kuhara i slastičara) iz više od 70 zemalja svijeta. Sajam i prateća kulinarska natjecanja jedna su od najvećih i najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih timova i njihovih gastronomskih vještina i znanja. Olimpijada nudi i upoznavanje s najnovijim svjetskim gastro novitetima, novim kulinarskim tehnikama i pratećom tehnologijom.

Hrvatska će na Kulinarsku olimpijadu putovati u sastavu od 30-ak kuhara i slastičara koji će se predstavljati u raznim natjecateljskim kategorijama. Nacionalni kulinarski timovi sudjeluju u najprestižnijim kategorijama, „Restoran nacija“ i „Chefs table“, ali imat ćemo natjecatelje i u individualnim kategorijama „Kulinarska umjetnost“, „Slastičarska umjetnost“, „Carving“ i „Live carving“ te će se predstvaljati i Regionalni tim Varaždinske županije te Catering tim „Chef.hr.

U želji da se hrvatsko kulinarstvo predstavi u najboljem mogućem svijetlu, od početka 2019. godine timovi su se u nekoliko navrata sastajali te osmišljavali i pripremali menije kojim će se predstavljati.

Posljednje takvo okupljanje bilo je 18. prosinca u GEMMA-inom trening centru gdje se testirao menu u sedam sljedova za kategoriju „Chefs table“.

S obzirom na to da je kategorija „Chefs table“ zamijenila kategoriju hladnog stola, nudi i dodatno uzbuđenje za sve nacionalne timove jer se s njom još nitko nije susreo. Kategorija „Chefs table“ mora sadržavati dvije vrste maslaca, 6 različitih finger food-a, hladnu platu s tri vrste predjela, veganski slijed, toplo glavno jelo s janjetinom, desert te tri vrste petit four-a i to sve za 12 osoba.

Treningu Nacionalnog tima prisustvovali su i članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza koji su pratili rad ekipe i kušali pripremljena jela te sugerirali nekoliko promjena za unapređenje menija. "Prostor za napredak uvijek postoji. Iako smo zadovoljni viđenim, ekipi smo dali nekoliko povratnih informacija vezanih na okuse i serviranje pojedinih jela koja su prihvaćena. Pred nama je još nekoliko ovakvih testiranja te vjerujem da će za Olimpijadu biti u potpunosti spremni" - istaknuo je predsjednik HKS-a, Damir Crleni.
     
Ponosni smo na činjenicu da je Hrvatska jedna od samo 30 država koje će se natjecati u najprestižnijoj kategoriji „Nacionalnih timova“ što smo zaslužili kontinuiranim nastupima i dosadašnjim uspješnim rezultatima, dok je veliki broj država otpao zbog nedostatka mjesta. Do puta na Kulinarsku olimpijadu, očekuje nas još nekoliko javnih treninga kojima ćemo testirati i menu i u drugoj kategoriji „Restoran nacija“ te tako dati priliku da i hrvatski građani kušaju vrhunske specijalitete po vrlo pristupačnim cijenama.

 

Hrvatski kuhari i slastičari koji će sudjelovati na Kulinarskoj olimpijadi 2020.

 

IZBORNIK REPREZENTACIJE: Marinko Jurešić, Plava laguna d.d.


HRVATSKI NACIONALNI SENIORSKI TIM

           

ZLATKO NOVAK, kapetan                       Restoran Bedem, Varaždin

NIKOLINA LONČAR                                Hotel Zlatan, Koprivnica

ANA-MARIA STANKOVIĆ                       Hotel Waldinger, Osijek

MARKO MARTINAC                                Hotel Adriana Borik, Falkensteiner, Zadar

MARIN SAMBOLEK                                 Hotel Turist, Varaždin

SANJA GRAHEK BURŠIĆ (slastičar)       Hotel Rubin, Valamar Riviera d.d.,

Pomoćnici:     

MARELA HUDOLETNJAK (slastičar)      Hotel The Westin Zagreb

MARIJA BOŠNJAK                                     Srednja strukovna škola Vinkovci

KLAUDIO MRKIĆ                                      Restoran Il Padrino, Zadar

KARLO ŠTORGA                                       Gospodarska škola Varaždin

 

Team Croatia

 

INDIVIDUALNI NATJECATELJI

 

ANTE OJDANIĆ                                         Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije

SANDRA JADEK                                        Udruga kuhara grada Orahovice

IVAN ĐUKIĆ                                              Restoran Lipov hlad, Osijek

DRAŽEN ŠAFAR                                        Udruga kuhara grada Orahovice

DINKO TOMAŠIĆ                                      Park Butique Hotel, Varaždin, Gastrocom d.d.
LOVRO STANČIN                                      Hotel Turist, Varaždin

 

REGIONALNI TIM VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

 

IVAN TOMAS, kapetan                               Restoran Fontana Crnković, Varaždin

VANJA ORBAN                                          Restoran Miramare, Otok Sv. Nikola, Valamar d.d.

DARIO RODEŠ                                           Hotel Turist, Varaždin

AMOS NOVAK                                           Hotel Turist, Varaždin

KATARINA FILIPAŠIĆ                             Hotel Minerva Varaždinske Toplice

Pomoćnici:

LORENA ŠOŠ                                                            Hotel Turist Varaždin

NIKOLINA BUTKO                                               Hotel Trakoščan,Trakoščan

VALENTINA ŠIMUNEK                           Hotel Minerva, Varaždinske Toplice

Regionalni tim Varaždinske županije

CATERING TIM „CHEF.HR“

 

ERICH GLAVICA, kapetan                                    Chef Agent 

ANTONIO BUKVIĆ                                               Chef Agent 

ARMIN MURATOVIĆ                               Chef Agent

VEDRAN BLAŽEVIĆ                                Catering Majetić, Zagreb 

Catering tim Chef.hr

Cilj Svjetskog kulinarskog kupa je prvenstveno promocija kulinarstva i kuharske i slastičarske struke. Njime se želi skrenuti pažnja na kulinarsku profesiju i važnost nacionalnih kuharskih saveza. Održavanjem takvim natjecanja potiče se konkurentnost kuhara i slastičara te razvoj svjetskog kulinarstva. Idealno je mjesto za edukaciju kuhara i slastičara, kreativno izražavanje natjecatelja koji nemaju tu priliku u svakodnevnom radu, prezentaciju noviteta u svijetu kulinarstva, razmjenu ideja i iskustva koje naši reprezentativci šire ostatkom godine, a posebice na radionicama Hrvatske kulinarske akademije i time direktno utječu na razvoj i unapređenje hrvatske ugostiteljske ponude kao i samih ugostiteljskih objekta u Hrvatskoj.