Proglašeni pobjednici Bocused'Or Croatia i Državnog prvenstva u kuharstvu

Kategorija vijesti

Zadnji dan manifestacije Dani hrvatskog kulinarstva nam je donio imena najboljih chefova hrvatske natjecateljske gastro scene.

Marin Sambolek iz varaždinskog restorana Nobel osvojio je zlato u ukupnom poretku kuharskog djela natjecanja i tako postao novi Kuharski prvak države, viceprvak je Antoni Bukvić iz koprivničkog restorana Katarza dok je broncu osvojio Tomislav Greganić iz zagrebačkog hotela Westin. Nastupom u tri kategorije koje su obuhvatile 14 različitih vrsta jelamlade nade hrvatskog kulinarstvapokazali su širok spektar kulinarskog znanja, vještina i kreativnosti i to sve pod dodatnim pritiskom navijača iz publike.

Novi hrvatski predstavnik na prestižnom natjecanju Bocused'Or Europe bit će Tomislav Karamarko, koji je u vrlo napetom cjelodnevnom natjecanju kreirao jela dostojna svjetskog gastronomskog vrha. Nijanse su odlučile između njega i protukandidata Brune Vokala u kreacijama na temu tune i fazana. Njihove radove su uz članove sekcije kulinarskih suca HKS-a vrednovali i mentori oba tima, Josip Vrsaljko i Rudolf Štefan uz međunarodna pojačanja Alme Rekič, Ljubice Komlenić i GeanluceTomasia. Potonji je usvom masterclassu nakon natjecanja privukao mnogo pažnje, a publika ga je nakon kušanja nagradila velikim pljeskom. Okrugli stol s Ljubicom Komlenić sudionicima manifestacje otvorio je nove poglede na kulinarsku profesiju i funkcioniranje vrhunskih restorana.

Pažnju su do samog proglašenja plijenila  i natjecanja u kategoriji „Misterybox“, u kojoj kuhari do zadnjeg trena nisu znali od kojih će namirnica spremati jela, i kategoriji „carving uživo“, koja je još jednom dokazala da je kulinarstvo raznovrsna umjetnost. 

Svečanoj dodjeli medalja prisustvovali su predstavnici sponzora manifestacije i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je nagrađenim kuharima uputio riječi pohvale: „Uvijek postoje oni koji žele biti najbolji u području u kojem djeluju, napraviti iskorak, čak pomicati granice. A kad govorimo o kuhanju, to ste danas vi.“ 
 

Podijeli