On-line kuharsko natjecanje #OstaniDomaIKuhaj

Kategorija vijesti
S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju izazvanu corona virusom (COVID-19) odgođena su daljnja natjecanja Hrvatskog kuharskog saveza, no ista će biti održana tijekom 2020. godine u skladu s poboljšanjem zdravstvene situacije u RH. S prioritetom očuvanja zdravlja svojih članova, a s ciljem nastavka provođenja aktivnosti afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, Hrvatski kuharski savez je donio odluku o provedbi on-line kuharskih natjecanja u kojima će i u ovoj novonastaloj situaciji animirati kuhare i slastičare da prezentiraju kulinarska znanja i vještine.

Cilj natjecanja je edukacija kuhara te je osmišljen kako bi animirao hrvatske kuhare u vrijeme izolacije izazvane corona virusom. Dodatni ciljevi su popularizacija  kuharske struke, poticanje izvrsnosti i napretka kuhara i podizanje kvalitete stručne radne snage kao i kasnijih ponuda ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj.


OPĆA PRAVILA I UVJETI SUDJELOVANJA

Organizator natjecanja je Hrvatski kuharski savez.

Natjecanje će se održavati u više kola, na tjednoj bazi, svaki puta s različitom temom sve do obustavljanja restriktivnih mjera o radu u ugostiteljskim objektima i preporuci o neizlasku iz svojih domova.

Sudionici natjecanja su isključivo članovi HKS-a, kuhari i slastičari bez obzira na mjesto zaposlenja. Natjecanje je individualno.
Ukolike niste član Saveza kratku pristupnicu možete ispuniti ovdje

U natjecanju može sudjelovat neograničeni broj natjecatelja.

Prijavnica za natjecanje nema te u natjecanju mogu sudjelovati svih kuhari i slastičari koji do utvrđenog roka na e-mail adresu HKS-a: hks@kuhar.hr
dostave normativ, opis i fotografije jela na zadanu temu.

Natjecatelji su obavezni putem e-maila, a u navedenom roku dostaviti tri fotografije jela u zadanoj kategoriji servirano na tanjuru uz normativ i kratki opis jela.Obavezna je i fotografija jela koja dokazuje da je jelo pripremljeno u zadanom vremenskom okviru (fotografija jela uz ekran na kojem je vidljiv datum i vrijeme pripreme (mobitel, kompjuter, teletext, dnevni tisak i sl.)

Tema prvog kola: pileći batak i kokošje jaje
Rok za slanje navedenih materijala: srijeda, 01. travnja do 12:00 sati

Pobjednik svakog natjecanja obavezan je dostaviti recepturu jela nakon objave rezultata.

 

NATJECATELJSKE KATEGORIJE I UVJETI OCJENJIVANJA

Natjecanje se  realizira u natjecateljskoj  kategoriji:

Priprema glavnog jela s prilogom na zadanu temu za jednu osobu.

Ocjenjivanje jela:

U ocjenjivanju jela sudjeluje ocjenjivački sud HKS-a (najmanje 10 članova) te ocjenjivači putem društvene mreže Facebook.

 

  • Ocjenjivački sud HKS-a

Ocjenjivački sud ocjenjuje u skladu s pravilima HKS-a. Ocjenjuje se isključivo vanjski izgled jela. Ocjenjivački sud vrednuje prema slijedećem:

- Sklad boja – boje moraju biti u skladu, a jelo mora biti privlačno oku.

- Kompozicija – jelo mora biti pravilno i lijepo prezentirano.

- Kreativnost – posebno se vrednuje svako odstupanje od klasičnog načina prezentacije           

- Složenost pripreme – posebno se vrednuje složenost pripreme pojedinog jela

- Pravilan omjer sastojaka

- Inovativnost/originalnost

- pravilno pisanje normativa

  • Ocjenjivanje putem društvenih mreža

HKS će zaprimljene fotografije jela s kratkim opisom jela i normativom ali bez imena i prezimena natjecatelja objaviti na Facebook stranici HKS-a. Na taj način će i putem e-maila isto dostaviti članovima Ocjenjivačkog suda.

Natjectelji se mole da se suzdrže od objave istog jela na svojim profilima do objave rezultata kako bi se osigurala što veća transparentnost natjecanja.

Vrednovanje jela će se rangirati prema ostvarenom broju lajkova na objavu po principu da jela s najvećim brojem lajkova ostvaruje maksimalan broj bodova.

Pravo na glasovanje ostvaruje svaki Facebook korisnik koji lajka objavu sa slikom svog favorita i lajka Facebook stranicu Hrvatskog kuharskog saveza u zadanom vremenskom okviru.

Po završetku natjecanja broj ostvarenih lajkova će se pribrojiti bodovima ostvarenima od strane ocjenjivačkog suda-a HKS-a u omjeru 50:50 te se temeljem konačnog broja bodova sastaviti redoslijed sudionika na natjecanju.

Pobjedu na natjecanju ostvaruje sudionik čije je jelo ostvarilo najveći broj bodova temeljem ocjena ocjenjivačkog suda HKS-a i broja prikupljenih like-ova na Facebook objavu.

Bodovi:

Ocjenjivački sud će rangirati radove natjecatelja, tj. dodijeliti bodove koji su jednaki pristiglom broju prijava. Zbroj njihovih bodova će se podijeliti sa brojem ocjenjivača koji su sudjelovali kako bi se dobio prosijek bodova. (npr. ako je pristiglo 30 prijava - najbolje ocijenjeni rad će ostvariti 30 bodova, drugoplasirani 29, trećeplasirani 28 itd. Ukoliko svi ocjenjivači jedno jelo ocijene s 30 a sudjeluje 10 ocjenjivača prosjek bodova za to jelo je 30.) Broj lajkova na društvenim mrežama će se također pretvoriti u bodove na način kako je otprije opisano. Ukupna ocjena je zbroj oba bodova.

Objavit će se rezultati samo za prva tri jela.

NAGRADE

Za najbolje ocjenjeno jelo u svakom kolu HKS će putem pošte dodijeliti poklon pakete sponzora Podravke i Dukat u skladu s njihovim logističkim mogućnostima. Moguće su i dodatne nagrade.

Svim natjecateljima će po završetku svih kola biti poštom poslane zahvalnice o sudjelovanju. Za ukupnog pobjednika nakon svih održanih kola, HKS će osigurati posebne nagrade.

Galerija slika

Podijeli