Hrvatska se povukla s natjecanja Bocuse d'Or Europe

Bocuse d'Or Europe - Team Croatia
Kategorija vijesti
Sljedećeg tjedna održat će se Bocuse d'Or Europe u Estoniji, najprestižnije individualno kuharsko natjecanje na svijetu gdje će se tražiti kandidati za veliko finale u Lyonu. Hrvatska je imala mjesto na natjecanju, a predstavljao bi nas Jurica Obrol, pobjednik Bocuse d'Or Croatia. No nakon puno promišljanja morali smo se povući s ovogodišnjeg natjecanja zbog brojnih objektivnih razloga koje iznosimo u nastavku teksta.

Hrvatska restoranska, hotelska i event industrija još uvijek proživljavaju teška vremena izazvana pandemijom, što je samo jedan od brojnih razloga zašto ne možemo biti prisutni na natjecanju.

Pandemija je nažalost sve stopirala, a nakon pojave Covid 19 u Hrvatskoj sve su snage kuhara kao i vlasnika ugostiteljskih objekata bile usmjerene na preživljavanje i osiguravanje vlastite egzistencije te se dugo nije znalo hoće li se uopće Bocuse d'Or Europe uopće održati tako da se pojavilo i pitanje motivacije hrvatskih predstavnika za ovo najzahtjevnije kuharsko natjecanje u ovim izazovnim i nepredvidivim vremenima.

Nakon što smo saznali da su se s natjecanja povukle i puno financijski jače zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva i Belgije donijeli smo zajedničku odluku o povlačenju s natjecanja. Znali smo za odluku već nekoliko tjedana, ali smo zamoljeni od organizatora da ju još ne komuniciramo. Preduhitrili su nas objavom rasporeda ulaska u kuhinje gdje se nije pojavila Hrvatska i tako nam onemogućili da pravovremeno i transparentno izvijestimo javnost o razlozima neodlaska, a pojedinci pa čak i pojedini mediji donosili su vlastite zaključke. 

Iako smo bili svjesni da ionako zahtjevno natjecanje Bocuse d'Or će sad biti još teže realizirati te pritom ostvariti iskorak u rezultatu što je bio glavni cilj, pojavom pandemije mnogi faktori potrebni za uspjeh varirali su iz dana u dan. Hrvatski kandidat je zbog brojnih što osobnih što profesionalnih razloga bio primoran odustati od natjecanja. U ovim zahtjevnim vremenima fokus mu je, što je u potpunosti razumljivo, bio na njegovom radnom mjestu u Restoranu Pelegrini gdje je obujam posla zbog smanjenja kadra bio kudikamo veći, a vremena za treniranje i pripremanje gotovo da i nije bilo. Dodatni razlog bio je i razilaženje puteva s pomoćnikom Matijom a vremena za uhodati novog pomoćnika bilo je sve manje. Zbog većih zahtjevnijih logističkih i financijskih potreba u odnosu na planirano i otkazivanja potpora u projektu, nedostatku vremena kandidata za pripremu za ovu godinu, a na inicijativu kandidata, razmotrili smo opcije i zajednički odlučili da se povučemo s ovogodišnjeg natjecanja.

Hrvatski kuharski savez za svako natjecanje obnavlja licencu i prava na korištenje Bocuse d'Or imena što je najveća stavka u proračunu projekta, održao je nacionalno natjecanje za izbor kandidata, osigurao avionske karte i transport na natjecanje te pronašao logističkog partnera u Tallinnu koji bi osigurao dio opreme potrebne na natjecanju. HKS je osigurao i administrativnu podršku, a zbog zahtjevnog projekta nastupa Hrvatske kulinarske reprezentacije na Kulinarskoj Olimpijadi u veljači u Stuttgartu ove godine, koji se preklapao s rokovima podnošenja promo materijala za Bocuse d'Or, kandidat je dogovorno preuzeo izradu promo videa na sebe.

Dio razloga povlačenja s natjecanja iznijeli smo iznad, a u gotovo svakoj komponenti potrebnoj za uspješan nastup nailazili smo na brojne prepreke, neke savladive, a neke bez dodatnih financijskih injekcija ne. Kao primjer, samo za put na natjecanje u listopadu potrebno je bilo uložiti 3 puta veća sredstva od onih predviđenih u svibnju prije pojave pandemije, put bi trajao minimalno 30 sati dulje zbog otkazivanja brojnih avio linija prema Tallinnu, a čitav tim bi vjerojatno morao u samoizolaciju nakon nastupa na dva tjedna,a sve to uz potencijalno izlaganje virusu. A da li je strah od zaraze virusom tima a potencijalno i šire opravdan ili ne, ostavit ćemo na procjenu čitateljima.  U vremenima kada je do potpora teško doći, a kuhari i vlasnici ugostiteljskih objekata kao i brojni drugi razmišljaju kako preživjeti, logičan potez, barem članovima tima, je bio pričekati neka bolja vremena.

Za uspješan nastup na ovakvo prestižnom natjecanju potrebna je snaga struke, potpora državnih institucija koje će prepoznati ovakvo ulaganje u hrvatsku gastronomiju, poslovnih subjekata, medija koji nas neće potkopavati u našim ciljevima, a na koncu i društva, poslovne okoline i obitelji svih uključenih u ovako zahtjevan projekt. Hrvatski kuharski savez si je zadao cilj da u sljedećem ciklusu svi dionici pušu u istom smjeru, al naravno, nešto se pita i Covid 19.

Odluka o povlačenju iz natjecanja svima nam je teško pala, ali veselimo se sljedećem ciklusu i nadamo da će okolnosti tada ipak biti malo drugačije.

Hvala svima koji su vjerovali i podržavali nas, pogotovo našim sponzorima i partnerima.
Sretno svim preostalim državama u Estoniji na njihovom putu za veliko finale u Lyonu. 

*promo video Hrvatskih kandidata možete pronaći ovdje.

Podijeli