Dani hrvatskog kulinarstva, on-line izdanje

Dani hrvatskog kulinarstva, on-line izdanje
Kategorija vijesti
S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju izazvanu corona virusom (COVID-19) ovogodišnji Dani hrvatskog kulinarstva se na žalost ne održavaju, barem ne u onom, poznatom nam obliku. Ali osmislili smo on-line verziju događanja u kojem kuhari i slastičari i dalje mogu težiti kulinarskoj izvrsnosti i sudjelovati u natjecanjima i to u čak 13 različitih kategorija.

S prioritetom očuvanja zdravlja svojih članova, a s ciljem nastavka provođenja aktivnosti afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, Hrvatski kuharski savez je donio odluku o provedbi on-line izdanja Dana hrvatskog kulinarstva kroz koje će i u ovoj novonastaloj situaciji animirati kuhare i slastičare da prezentiraju kulinarska znanja i vještine.

Iako smo svjesni da u ova novonastala vremena kuharskoj i slastičarskoj struci nisu prioritet natjecanja, želja nam je animirati struku i dati povod našim članovima da malo više razmišljaju o tanjurima i platama i da na taj način pokušamo "dodati malo boje" ovim tmurnim vremenima. 
Vjerujemo da ćemo na taj način i dodatno educirati kuhare i slastičare te dodatno popularizirati kulinarstvo i struku, poticati na izvrsnost i napredak pojedinaca te utjecati i na podizanje kvalitete stručne radne snage kao i kasnijih ponuda ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj.

Pozivamo i Vas da se uključite u natjecanja, moguće je sudjelovati u 13 kuharskih i slastičarskih kategorija, tako da bez obzira gdje radili i koje kulinarske afinitete imali, vjerujemo da ćete pronaći nešto i za sebe. U svakoj kategoriji smo osigurali vrijedne nagrade za najbolje, kako novčane tako i nagrade sponzora Saveza Podravke i Dukata.

Kategorije natjecanja:

Kuharska natjecanja:
A. Umjetnost kuhanja - Finger food 1. Nagrada: 1000,00 kn
B. Umjetnost kuhanja - toplo glavno jelo 1. Nagrada: 1000,00 kn
C. Umjetnost kuhanja - Mistery box (kasnija objava glavne namirnice) 1. Nagrada: 1000,00 kn
D. Umjetnost kuhanja - bolnički meni 1. Nagrada: 500,00 kn
E. Umjetnost kuhanja - Hrvatska kulinarska baština – glavno jelo 1. Nagrada: 500,00 kn
F. Kulinarska umjetnost – carving - voće i povrće 1. Nagrada: 1000,00 kn
G. Kulinarska umjetnost – skulptura 1. Nag rada: 1000,00 kn
H. Umjetnost kuhanja - Makrobiotičko glavno jelo 1. Nagrada: 1000,00 kn

Slastičarska natjecanja:
A Umjetnost slastica - slatki pladanj (Petit four) 1. Nagrada: 1000,00 kn
B. Umjetnost slastica - desert - topli i hladni 1. Nagrada: 1000,00 kn
C. Umjetnost slastica – torta 1. Nagrada: 1000,00 kn
D. Slastičarska umjetnost – Skulptura 1. Nagrada: 1000,00 kn
E. Veganski ili bezgluteinski restoranski desert 1. Nagrada: 1000,00 kn

Osnovne informacije
Sudionici i prijave:
Sudionici su svi kuhari i slastičari, članovi Hrvatskog kuharskog saveza sa plaćenom članarinom za 2020. godinu, bez obzira na mjesto i objekt zaposlenja. Ukoliko postajete član tokom ovog natjecanja, članarina Vam je važeća i za čitavu 2021. godinu.

U svim kategorijama moguće je sudjelovanje i natjecatelja iz inozemstva uz zadovoljeni prethodni uvijet.
U natjecanju može sudjelovat neograničeni broj natjecatelja, a natjecatelj se može prijavljivati u više kategorija kao i prijavit više jela za istu kategoriju.

Što je potrebno za sudjelovanje:
Prijavnica za natjecanje je obavezna te u natjecanju mogu sudjelovati svih kuhari i slastičari koji do 20. prosinca 2020. na e-mail adresu HKS-a: hks@kuhar.hr dostave normativ, recepturu, kratki opis i fotografije jela na odabranu kategoriju. Radovi se mogu slati u bilo koje vrijeme do 20. prosinca. Više informacija na koji način, objavljeno je u propozicijama natjecanja.

Do objave rezultata nakon navedenog roka, radovi se neće objavljivati.

Detaljne propozicije sa dodatnim informacijama za svaku kategoriju mogu se preuzeti na dnu ove objave ili zatražiti u Uredu HKS-a na tel. 042/300-022 ili e-mail hks@kuhar.hr
Svi kandidati koji su dostavili prijave i tražene materijale ulaze u natjecanje.

Kotizacija:
Za sudjelovanje u svakoj pojedinoj katergoriji plaća se kotizacija od 50,00 kn. Kotizacija mora, po ispostavljenom predračunu od strane HKS-a, biti plaćena najkasnije do 17. prosinca 2020. Natjecatelj može u pojedinoj kategoriji prijaviti i više jela, ali za svako prijavljeno jelo plaća se kotizacija od 50,00 kn.
Ukoliko niste član Hrvatskog kuharskog saveza, na istom predračunu pridodat ćemo 150,00 kn za članarinu koja vrijedi i za 2021. godinu.

Pristupnicu za članstvo u Hrvatski kuharski savez možete ispuniti ovdje

Prijavnicu i prateće dokumente možete preuzeti ispod galerije fotografija.

Ocjenjivanje:
Iako je pomalo nezahvalno ocjenjivati jela bez mirisa i okusa, vjerujemo da će naš iskusni i stručni Ocjenjivački sud moći ocjeniti i proglasiti najbolje radove u svakoj kategoriji. Ocjenjivački sud broji 25 članova, a kod svake od kategorija će odlučivati minimalno 4 suca. Ista grupa sudaca će biti zadužena ocjenjivati jednu kategoriju.

Svaki član Ocjenjivačkog suda ocjenjuje na vlastitom prema sljedećim kriterijima:
- Sklad boja – boje moraju biti u skladu, a jelo mora biti privlačno oku
- Kompozicija – jelo mora biti pravilno i lijepo prezentirano
- Kreativnost – posebno se vrednuje svako odstupanje od klasičnog načina prezentacije i standardnih kombinacija sastojaka jela
- Pravilan omjer sastojaka – jelo mora biti pravilnog nutricionističkog sastava, npr. u sastavu ne smije biti previše ugljikohidrata
- Pravilna priprema – ocjenjuje se pravilna priprema svih sastojaka, npr. važno je da neka namirnica nije raskuhana ili prepečena
- Poštivanje propozicija - svako odstupanje od propozicija vrednovat će se negativnim bodovima
- Složenost pripreme – posebno se vrednuje složenost pripreme pojedinog jela
- Recepture i normativi - pravilno pisanje receptura i normativa

Pojedinačne ocjene članova Ocjenjivačkog suda zbrajaju se i izračunava se prosječna ocjena svakog kriterija. Zbroj ocjena svih kriterija daje ukupan rezultat natjecatelja u toj kategoriji. Kod kategorija sa dvije ili više disciplina (npr. B1 i B2), konačna ocjena u kategoriji, prema kojoj se
određuje plasman, je prosjek ocjene iz svih disciplina.

Recepti i fotografije za prijavu:
Natjecatelji nakon prijave ili uz prijavnicu trebaju dostaviti barem dvije fotografije jela iz dva kuta kako bi se mogli vidjeti svi sastojci na tanjuru/plati te jedna fotografija jela s dokazom o vremenu izrade (uz dnevni tisak, teletekst i sl.). Jela fotografirajte na dobrom svijetlu kako bi fotografija ispala kvalitetnija i dala veću mogućnost našim sucima da jelo kvalitetno ocjene.
Ukoliko imate lijepe presijeke ili detalje koje želite istaknuti, slobodno pošaljete dodatne fotografije s fokusam na taj element. Obavezan je i recept jela s kratkim opisnim nazivom jela, normativom i postupkom pripreme jela. Recept mora biti pisan na računalu. S obzirom na specifičnost natjecanja opis jela, kao i recept i normativi, izuzetno su bitni u ocjenjivanju jela stoga vodite računa da ih napišete precizno i detaljno te koristite iste mjerne jedinice kroz čitav recept te istaknite za koliko osoba je Vaš recept pisan. Istaknite i sve tehnike koje ste koristili prilikom pravljenja jela. Složeniji rad, više će se vrednovati. Ukoliko ste nekoj namirnici obogatili okus, istaknite. Uz fotografije, može se (ali nije obavezno) priložiti i kratki video jela ne duži od 30 sekundi u kojem jelo možete i kratko predstaviti. Ukoliko ste i vi vidljivi u videu, obavezni ste nositi kuharsku odjeću. Prijašnji radovi i radovi bez dokaza o vremenu izrade (fotografija jela uz teletekst, dnevni tisak i sl. neće se uzimati u obzir). Skica jela nije obavezna.

Najbolji pojedinci natjecanja ostat će i u fokusu izbornika Hrvatske kulinarske reprezentacije koja će sudjelovati na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu 2022. godine.
 

Galerija slika

Podijeli